Πειραιώτης Καθηγητής Ιατρικής ο Α’ Αντιπρόεδρος στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο


– Ακόμα μια σημαντική θέση ευθύνης για έναν διακεκριμένο Πειραιώτη Καθηγητή Πανεπιστημίου

– Ο Στάθης Ευσταθόπουλος αναλαμβάνει Α’ Αντιπρόεδρος το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)

– Δείτε ποιος είναι ο Πειραιώτης Καθηγητής Στάθης Ευσταθόπουλος και τι δήλωσε στο Piraeus Press

Ο αυτοδημιούργητος Πειραιώτης (Καμινιώτης) Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Στάθης Ευσταθόπουλος, ανέλαβε και επισήμως καθήκοντα Α Αντιπροέδρου στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Το σχετικό ΦΕΚ δημοσιεύτηκε πριν λίγες ώρες στην Εφημερίδα της Βουλής.

Ο κ. Ευσταθόπουλος είναι γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, αφού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην όμορφη γειτονιά των Καμινίων.

Έχει μεγάλη πείρα στα κοινά των Πανεπιστημίων καθώς διατέλεσε και Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, ενώ προσφάτως κατέγραψε σημαντικό ποσοστό στις Πρυτανικές Εκλογές του Πανεπιστημίου Αθηνών ως υποψήφιος Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση μεταξύ 5 υποψηφίων!

Έχει ξεκινήσει από το μηδέν την ακαδημαϊκή του καριέρα, καθώς δεν προέρχεται από οικογένεια Πανεπιστημιακών Καθηγητών, ενώ με τις προοδευτικές του θέσεις για τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Πανεπιστημίων, προκειμένου αυτά να γίνουν ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ιδρύματα του εξωτερικού, αντιπροσωπεύει την άποψη μεγάλης μερίδας του πανεπιστημιακού κόσμου.

Σε δήλωσή του στο Piraeus Press ο νέος Αντιπρόεδρος του ΕΑΠ δήλωσε:

Στόχος μας είναι να εργαστούμε για την περαιτέρω αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του ελληνικού Πανεπιστημίου, όπως κάνουμε τόσα χρόνια άλλωστε, με στόχο να μεταρρυθμιστεί και να καταστεί πραγματικά αυτόνομο και ανταγωνιστικό.

Επιθυμούμε ένα ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ σε άμεση σύνδεση με την ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ και τη ΔΙΕΘΝΗ ΜΟΙΝΟΤΗΤΑ και φυσικά την ΑΝΟΙΧΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

Θα πρέπει επιτέλους στη χώρα μας να αντιμετωπίσουμε την Παιδεία και την Έρευνα ως επένδυση και όχι ως δαπάνη. Με Πανεπιστήμια ανοιχτά στην κοινωνία και σε διαρκή επικοινωνία και συνέργεια με αυτήν, φιλελεύθερα, αυτόνομα και ανεξάρτητα που θα αποτελούν το ισχυρότερο όπλο στον πόλεμο κατά της κρίσης και της μιζέριας και θα καταστούν το όχημα που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά κυρίως στην κοινωνική μεταρρύθμιση και στην αλλαγή της νοοτροπίας μας. Μπορούν να γίνουν η αιχμή του δόρατος για την επανεκκίνηση της Χώρας. Αρκεί να το πιστέψουμε και να επενδύσουμε σε αυτά. 

Μια καλή αρχή μπορεί να γίνει και από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως για την τιμή που μου έκανε να με ορίσει πρώτο Αντιπρόεδρο του ΕΑΠ και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και να κλείσω λέγοντας ότι μαζί με όλα τα μέλη της νέας ΔΕ του ΕΑΠ θα εργαστούμε σκληρά ώστε να συμβάλλουμε στη νέα εποχή και στη μεταρρύθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου γενικότερα.»

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

  • Yπεύθυνος της Μονάδας Ακτινοφυσικής και Υπεύθυνος Ακτινοπροστασίας στο Ακτινολογικό Εργαστήριο και στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής στο Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».
  • Διευθυντής και Πρόεδρος της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Νανοϊατρική”, Ιατρική Σχολή και Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.

Γεννήθηκε το 1965 στον Πειραιά και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο της Ραλλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής Πειραιά. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ιατρική Φυσική στο Πανεπιστήμιο Surrey στην Αγγλία.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία, αμέσως μετά έλαβε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Φυσικού Νοσοκομείων – Ακτινοφυσικού Ιατρικής.

Εργάστηκε αρχικά στο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο Πειραιά «Ιπποκράτης» στην Νίκαια και στη συνέχεια στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για 10 χρόνια.

Το 2003 εκλέχθηκε Λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και τοποθετήθηκε στο Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν» στο Χαϊδάρι, ενώ το 2016 προήχθη στη βαθμίδα του Καθηγητή. Είναι υπεύθυνος της Μονάδας Ακτινοφυσικής και παρέχει κλινικό έργο στο Νοσοκομείο και είναι Υπεύθυνος Ακτινοπροστασίας για όλες τις ακτινολογικές μονάδες και τη μονάδα Πυρηνικής Ιατρικής.

Διδάσκει σε προπτυχιακό επίπεδο στην Ιατρική Σχολή (4ο έτος, διαλέξεις στο μάθημα της Ακτινολογίας) και στο τμήμα Νοσηλευτικής (2ο έτος, το μάθημα “Ακτινοπροστασία”). Επί πλέον, διδάσκει σε τέσσερα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, τρία της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Ιατρική Φυσική, Επεμβατική Ακτινολογία, Ενδο-αγγειακές τεχνικές στην αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων), καθώς και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιατρική Φυσική του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στη δοσιμετρία εξετάσεων με ακτίνες-x ασθενών και προσωπικού και την ποσοτικοποίηση του κινδύνου καρκινογένεσης, στην απεικόνιση της καρδιάς και των αγγείων, στην ανίχνευση της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία και στις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην υγεία. Τα αποτελέσματα της έρευνας του έχουν δημοσιευθεί στα πιο σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά του γνωστικού του αντικειμένου. Έχει δημοσιεύσει (μαζί με συνεργάτες) 110 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, οι οποίες έχουν λάβει περισσότερες από 2400 αναφορές σε διεθνή άρθρα και βιβλία (https://scholar.google.gr/citations?hl=en&user=xt9Uy7gAAAAJ). Έχει συγγράψει τέσσερα κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία. Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 100 ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει περισσότερες από 50 προσκεκλημένες διαλέξεις σε επιστημονικά συνέδρια.

Το 2018 σχεδίασε και οργάνωσε σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Κ. Δεμέτζο από το Τμήμα Φαρμακευτικής και την Αναπλ. Καθηγήτρια κ. Μ. Γαζούλη από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, ένα νέο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με αντικείμενο “Νανοϊατρική”, στο οποίο είναι Διευθυντής και Πρόεδρος της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής. Το πρόγραμμα αυτό είναι το μοναδικό μέχρι σήμερα στην Ελλάδα στο εν λόγω γνωστικό αντικείμενο.

Είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος των προγραμμάτων e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Εισαγωγή στη Νανοϊατρική» (https://elearningekpa.gr/courses/eisagwgh-sth-nanoiatrikh), «Nanotechnology and Nanomedicine (http://elearninguoa.org/courses/nanotechnology-nanomedicine), «Basic Principles of nanotechnology applications in Health Sciences» (https://elearninguoa.org/course/health-nanotechnology-nanomedicine/basic-principles-nanotechnology-applications-health) και «Nanomedicine: Applications in diagnostics and surgery» (https://elearninguoa.org/course/health-nanotechnology-nanomedicine/nanomedicine-applications-diagnostics-and-surgery).

Είναι μέλος της Επιτροπής Ακτινοπροστασίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιαγγειακής και Επεμβατικής Ακτινολογίας (CIRSE). Iδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νανοτεχνολογίας στις Επιστήμες Υγείας (ΕΛΕΝΕΠΥ, HSnanoHS, www.hsnanohs.eu). Είναι επίσης μέλος στις ακόλουθες επιστημονικές εταιρείες: Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιαγγειακής και Επεμβατικής Ακτινολογίας (CIRSE, www.cirse.org), Ευρωπαϊκή Ακτινολογική Εταιρεία (ECR), Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (www.efie.gr), Ελληνική Εταιρεία Επεμβατικής Ακτινολογίας.

Είναι Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής Πειραιά.

Ήταν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΔΕΠ) από το 2007, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Προεδρείου από το 2010, στην αρχή Ειδικός γραμματέας και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος, ενώ τις περιόδους 2013-2014 και 2017-2019 υπηρέτησε ως Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (την περίοδο 2015-2016 δεν υπήρξε συγκροτημένο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ) θέτοντας ως προτεραιότητα της Ομοσπονδίας την καθημερινότητα των συναδέλφων Πανεπιστημιακών (όπως το μισθολογικό), παράλληλα με τη συγκρότηση ενός πλαισίου προτάσεων για την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων, προτάσεις οι οποίες έγιναν πλειοψηφικές σε πανελλαδικό επίπεδο.

Είναι αθλητής στο σκάκι (τα τελευταία δύο χρόνια αθλητής του Σκακιστικού Ομίλου Ηρακλείου, ομάδα της Α’ Εθνικής) από το 1979 και Αντιπρόεδρος (από το 2008) της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.