8 πράγματα που προσπαθούν να σας πουν τα μάτια σας για την κατάσταση της υγείας σας


#1 Μόνιμο κριθαράκι ματιού

1Αν είχατε ποτέ κριθαράκι, ξέρετε τον πόνο και τον ερεθισμό που προκαλεί. Αυτή η μάζα στο βλέφαρο φαίνεται να οφείλεται σε φραγμένους σμηγματογόνους αδένες και συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες. Αν εξακολουθεί να υπάρχει, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Εάν ένα κριθαράκι του οφθαλμού εμφανίζεται συχνά ή επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι σύμπτωμα για καρκίνωμα σμηγματογόνου αδένα. Εάν παρατηρήσετε ότι δεν επουλώνεται ή εμφανίζεται στην ίδια θέση, ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε ένα γιατρό.

#2 Απώλεια φρυδιών

2Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την απώλεια των φρυδιών: η γήρανση, το άγχος ή η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος αν και δεν επηρεάζει περισσότερο από το 0,1% του πληθυσμού. Μια πιο πιθανή αιτία για την απώλεια των φρυδιών είναι ο υποθυρεοειδισμός, μια οξεία έλλειψη ορμονών του θυρεοειδούς, που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Έτσι, αν τα μαλλιά σας αραιώνουν, είναι καλύτερα να επισκεφθείτε το γιατρό σας και να ελέγξετε την κατάσταση του θυρεοειδούς αδένα σας.

#3 Θολή όραση

3Πολλοί από εμάς περνούν πολλές ώρες σε υπολογιστές στο σπίτι ή στην εργασία. Αυτό προκαλεί κάψιμο στα μάτια ή θολή όραση. Σήμερα η κατάσταση αυτή συμβαίνει τόσο συχνά που υπάρχει ένας ειδικός όρος στην ιατρική πρακτική. Περιγράφει τα προβλήματα όρασης που συνδέονται με την παρατεταμένη χρήση υπολογιστή και κινητού. Ονομάζεται «ψηφιακή καταπόνηση των ματιών» ή «σύνδρομο ξηροφθαλμίας». Αν αναγνωρίζετε αυτά τα συμπτώματα, συζητήσετε με το γιατρό σας τους τρόπους για να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

#4 Τυφλά σημεία

4Είναι πάντα τρομακτικό να παρατηρήσετε ένα τυφλό σημείο στο οπτικό σας πεδίο. Συχνά συνοδεύεται από αφρώδη τελείες ή κυματιστές γραμμές που εμφανίζονται με τον πονοκέφαλο. Αυτό εμφανίζεται αρκετά συχνά όταν έχετε ημικρανίες. Αν τα συμπτώματα σας ακούγονται οικεία, μιλήστε με ένα γιατρό για να μάθετε τι προκαλεί το πρόβλημα.

#5 Διογκωμένα μάτια

5Όλοι έχουμε στιγμές που τα μάτια μας προδίδουν. Τα τρίβουμε ή να ανοιγοκλείνουμε αρκετές φορές και μοιάζουν πάλι εντάξει. Αν νιώθετε συνεχώς κάποιο είδος διόγκωσης στα μάτια, μπορεί να είναι σύμπτωμα θυρεοειδούς ή ασθένειας των ματιών. Αυτό σημαίνει ότι ο θυρεοειδής σας είναι υπερδραστήριος. Η δυσκολία να τα κλείσετε είναι σύμπτωμα πως μπορεί να διογκώνονται. Συμβαίνει στο 30% των περιπτώσεων, οπότε αν δείτε κάτι τέτοιο, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

#6 Κιτρίνισμα στο άσπρο του ματιού

6Κάθε μέρα κοιτιόμαστε στον καθρέφτη οπότε είναι απίθανο να μην παρατηρήσουμε την αλλαγή. Τόσο οι ενήλικες όσο και τα νεογνά με υπανάπτυκτη ηπατική λειτουργία μπορεί να αντιμετωπίσουν τον ίκτερο. Μπορεί επίσης να συνδέεται με την κατάσταση της χοληδόχου κύστεως ή τις χοληφόρες οδούς. Αν δείτε το άσπρο σημείο να γίνεται κίτρινο, μην το αγνοήσετε και βρείτε αμέσως την αιτία.

#7 Θολή όραση και διαβήτης

7Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία τους και ιδιαίτερα στην όρασή τους. Ένα πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί, είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια – μια κατάσταση που προκαλείται από βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία στον φωτοευαίσθητο αμφιβληστροειδή ιστό. Μπορεί να είναι ο λόγος της θολής όρασης. Το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη: θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό κατά την έναρξη των συμπτωμάτων.

#8 Μειωμένη ή θολή όραση και απώλεια όρασης

8Οποιαδήποτε αλλαγή στην όραση είναι ένα καμπανάκι συναγερμού που απαιτεί μια άμεση απάντηση. Και αν παρατηρήσετε πως η όρασή σας ξαφνικά μειώνεται, γίνεται θολή ή εξαφανίζεται για μια στιγμή, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά τα πρώτα σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πηγή: www.diaforetiko.gr