Νοσοκομεία: Εξετάσεις και εισαγωγή μόνο με παραπεμπτικό – Τι αλλάζει

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τα πάνω κάτω έρχονται δημόσια περίθαλψη με νέο νόμο για την θεραπεία στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα, μόνο με παραπεμπτικό από τον προσωπικό θεράποντα ιατρό θα μπορούν οι πολίτες να επισκέπτονται για μη επείγοντα προβλήματα υγείας τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτή είναι μία από τις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου για τη νέα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που αναμένεται να ψηφιστεί έως τα τέλη Απριλίου.

Στόχος, η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τα απογευματινά χειρουργεία, ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το 70% των νοσηλίων για την επέμβαση και ο πολίτης θα προσφέρει το υπόλοιπο 30% και την αποζημίωση του γιατρού.

Με το νοµοσχέδιο θα οριστούν κίνητρα και αντικίνητρα για να τηρηθεί η διαδικασία, µε τους πολίτες να καλούνται να πληρώνουν ιδιωτικά την επίσκεψή τους σε ειδικό γιατρό εάν δεν τους έχει παραπέµψει ο θεράπων ιατρός τους.

Ρόλο θεράποντος ιατρού θα αναλάβουν οι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι, ενώ εξετάζεται το ενδεχόµενο σε ασθενείς µε χρόνιες παθήσεις ο θεράπων ιατρός τους να είναι της ειδικότητας που τους παρακολουθεί (π.χ. καρδιολόγος για άτοµο µε χρόνια καρδιακή νόσο).

Επιπλέον, στο νέο σύστημα θα μπορούν να συµµετέχουν ως θεράποντες ιατροί και γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, οι οποίοι θα αμείβονται επιπλέον για τις υπηρεσίες τους αυτές.

Με βάση τις λεπτομέρειες που έχει δημοσιοποιήσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να επιλέξουν τον θεράποντα ιατρό τους, το οποίο μάλιστα θα μπορούν να αλλάζουν.

Οι ειδικότητες που θα αποτελούν τον θεσμοθετημένο προσωπικό θεράποντα είναι: Γενική Ιατρική, Παθολογία και Παιδιατρική. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καλύπτουν όλες τις βασικές ιατρικές τους ανάγκες στον προσωπικό θεράποντα ιατρό τους, ενώ θα είναι ο ίδιος ο οποίος θα πρέπει να εγκρίνει και να εκδίδει παραπεμπτικό ώστε αν χρειασθεί να γίνει νοσηλεία σε νοσοκομείο. Διαφορετικά οι ασθενείς θα πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Πρέπει να τονισθεί ότι οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε ιατρική πράξη χωρίς να λάβουν έγκριση από τον προσωπικό θεράποντα ιατρό τους. Συγκεκριμένα, για διαγνωστικές εξετάσεις, μικροεπεμβάσεις, εισαγωγή στα νοσοκομεία θα πρέπει να υπάρχει παραπομπή.