Θεοδωρίδου για μεταλλάξεις κορωνοϊού: Δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων


Στη συζήτηση που γίνεται για το θέμα των μεταλλάξεων αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για το πώς εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη χώρα.

«Ο πόλεμος του ανθρώπου με τον μικρόκοσμο των μικροβίων και των ιών, δεν φαίνεται να έχει τέλος», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι οι μεταλλάξεις «είναι το όπλο που έχουν οι ιοί για να ξεφεύγουν από την ανθρώπινη πίεση».

Τα εμβόλια έχουν τη δυνατότητα ισχυρής προσφοράς κατά των μεταλλάξεων, είπε.

«Δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με αυτές τις μεταλλάξεις ή πιθανότατα και από άλλες» τόνισε, πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό και γι’αυτό εγκρίθηκε ένα δίκτυο παρακολούθησης των γονιδιακών μεταβολών. Επιπλέον, φαίνεται πως οι μεταλλάξεις είναι αργές σε σχέση με τον ιό της γρίπης, σημείωσε.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επανέλαβε ότι το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις.

Όπως είπε, η πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% ως προς την κάλυψη των εμβολιασθέντων και είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί στο χρονικό διάστημα που συστήνεται, αυστηρά και χωρίς καθυστερήσεις, η δεύτερη δόση.

Με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η χορήγηση της δεύτερης δόσης είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού και την ανοσία του ατόμου.

«Αν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση αυτό είναι λάθος», τόνισε, και ενημέρωσε ότι περισσότεροι από 70.000 έχουν εμβολιαστεί χωρίς να σημειωθούν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο «παράθυρο» που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που ήδη έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, οι περισσότερες αστοχίες του εμβολίου είναι στις πρώτες μέρες μετά τον εμβολιασμό. Ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται σταθερά μετά την 12η μέρα από τον εμβολιασμό.

Λόγω αυτής της διαφοράς μεταξύ 1ης και 2ης δόσης ως προς την κάλυψη, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει πριν προλάβει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η νόσηση σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο ήπια και ο εμβολιασμός πρέπει και πάλι να ολοκληρωθεί.

ΠΗΓΗ: cnn.gr