ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μείωση 44% στη θνησιμότητα με την κολχικίνη


«Σύμφωνα με μελέτες η κολχικίνη μείωσε κατά 25% τις νοσηλείες, 50% τις διασωληνώσεις και στο 44% τους θανάτους», ανέφερε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος. Όπως είπε, οι Έλληνες ερευνητές, ήδη από τον Μάρτιο του ’20 είχαν ξεκινήσει να χορηγούν σε ασθενείς την κολχικίνη με σημαντικά αποτελέσματα. Το καλοκαίρι, ύστερα από τη δημοσίευση της ελληνικής μελέτης GRECCO 19  πιστοποιήθηκε ότι πράγματι βοηθάει στη θεραπεία, στους ασθενείς που βρίσκονται εκτός νοσοκομείων.

Η κολχικίνη, ανέφερε ο κ. Σιάσος είναι γνωστό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται σε διάφορες παθήσεις από την αρχαιότητα. Χορηγείται, αυστηρά με ιατρική συνταγή, σε όσους τεκμηριωμένα, δηλαδή με θετικό μοριακό τεστ, νοσούν από τον COVID-19. Δίνεται σε όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 18-59 ετών, εφόσον έχουν επιπλέον παράγοντα κινδύνου (π.χ. Παχυσαρκία, καρδιακή ανεπάρκεια κ.λπ). Όσοι είναι άνω των 60 τους χορηγείται κανονικά επίσης μόνο με ιατρική συνταγή. Όπως εξήγησε, είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι δεν χορηγείται στα νοσοκομεία, αλλά σκοπό έχει να προλάβει τις νοσηλείες.

Ο κ . Σιάσος, ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα ευρήματα των μελετών, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική η συμβολή των Ελλήνων επιστημόνων. Είπε χαρακτηριστικά πως, «είναι σημαντική επιτυχία αυτή της χώρας μας. Είμαστε οι πρώτοι που την χρησιμοποιήσαμε και το δημοσιεύσαμε. Δεν πετύχαμε μόνο στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και στον επιστημονικό τομέα».

ΠΗΓΗ: protothema.gr