Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Tι πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν καρδιολογικά προβλήματα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι ειδικοί ενημερώνουν καθημερινά τον γενικό πληθυσμό και τις ευπαθείς ομάδες για τις επιπτώσεις  που μπορεί να έχει στην υγεία τους ο νέος κορονοϊός.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) δημοσιοποίησε συστάσεις που απευθύνονται σε καρδιολογικούς ασθενείς και υπενθυμίζει πως, παράλληλα με τις συστάσεις, ο νέος κορονοϊός προσβάλει πιο σοβαρά ηλικιωμένους (αύξηση των θανατηφόρων συμβάντων με την αύξηση της ηλικίας), ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Τονίζει επίσης ότι, όπως και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις, «μπορεί να παρουσιασθεί, σε ένα μικρό ποσοστό, μυοκαρδιακή βλάβη με αύξηση του καρδιακού ενζύμου τροπονίνης. Αυτή η μυοκαρδιακή βλάβη έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 χωρίς υποκείμενο καρδιολογικό νόσημα».

Ποιοι είναι όμως οι καρδιολογικοί ασθενείς αυξημένου κινδύνου; Σύμφωνα με τους καρδιολόγους, αυτοί είναι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, με συγγενή καρδιοπάθεια με συμπτώματα, με μη ρυθμιζόμενο σακχαρώδη διαβήτη σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου, με σοβαρού βαθμού νεφρική ανεπάρκεια και με συνύπαρξη χρόνιου αναπνευστικού νοσήματος. Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια συνήθως είναι αυτοί με ιστορικό διατατικής μυοκαρδιοπάθειας ή οι ασθενείς με παλαιό έμφραγμα και επηρεασμένη λειτουργία της καρδιάς.

Συστάσεις προς τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο από την ΕΚΕ:

-Δεν παρεκκλίνουμε από τις γενικές οδηγίες του ΕΟΔΥΥ για την αποφυγή προσβολής και μετάδοσης (αποφυγή συναθροίσεων, μένουμε σπίτι, συχνό πλύσιμο χεριών κλπ).

-Αν δεν έχουμε κάποιο σύμπτωμα, δεν επισκεπτόμαστε νοσοκομεία και ιατρεία. Αν πρέπει να κάνουμε τον τακτικό μας έλεγχο, το αναβάλουμε για τους επόμενους μήνες. Επίσης, η συνταγογράφηση μπορεί να πραγματοποιείται από συγγενικά πρόσωπα,χωρίς να κινδυνεύσει η υγεία σας.

-Δεν αλλάζουμε τη φαρμακευτική θεραπεία που λαμβάνουμε για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή των ACE-I και ARB για τον έλεγχο της αρτηριακής υπέρτασης.

-Φροντίζουμε να συμμορφωνόμαστε με τη φαρμακευτική θεραπεία για καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη κλπ και να είμαστε σε επαφή με τον γιατρό μας.

-Φροντίζουμε την διατροφή μας και αποφεύγουμε αλάτι, λιπαρά και φυσικά το κάπνισμα.

-Επί εμφανίσεως οξέων συμπτωμάτων, πχ θωρακικού άλγους, δύσπνοιας ή ζάλης με συνοδό αίσθημα παλμών, επικοινωνούμε αμέσως με τον θεράποντα καρδιολόγο σας.