Εσύ έχεις δει ποτέ αυτά τα ιπτάμενα πράγματα με την άκρη του ματιού σου; Να ΤΙ είναι!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αν έχεις δει ποτέ κάτι που μοιάζει με μικρά έντομα στην περιφερειακή σου όραση, τα οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν καμιά σχέση με έντομα, τότε έχεις δει τα λεγόμενα «μυγάκια». Η επιστημονική ονομασία του φαινόμενου είναι «muscae volitantes» ή «ιπτάμενες μύγες».

Αυτό συμβαίνει όταν ερυθρά αιμοσφαίρια, πρωτεΐνες ή ιστοί αποκολλούνται, και ρίχνουν σκιά στον αμφιβληστροειδή. Αυτά τα «μυγάκια» δεν είναι επικίνδυνα. Γίνονται ορατά όταν μετακινούνται πιο κοντά στον αμφιβληστροειδή, και όταν κοιτάμε σε φωτεινές επιφάνειες. Ο λόγος που δεν τα παρατηρούμε είναι επειδή το μυαλό έχει τη δύναμη να αγνοεί αυτά τα ενοχλητικά αντικείμενα, και γι’ αυτό δεν τα βλέπουμε.

Όταν τα βλέπουμε, μετατοπίζονται με την κίνηση των ματιών μας, και περνάνε μέσα και έξω από την γραμμή όρασής μας. Την πρώτη φορά που το ζούμε, πιθανότατα προσπαθούμε να διώξουμε αυτά τα ενοχλητικά έντομα ώσπου να καταλάβουμε ότι προέρχονται από τα μάτια μας. Ευτυχώς, αυτά τα ιπτάμενα αντικείμενα πέφτουν λόγω της βαρύτητας έξω από τη γραμμή όρασής μας.

Το βίντεο παρακάτω είναι μια παραγωγή TED-Ed η οποία εξηγεί πολύ καλά το φαινόμενο σε βάθος, και περιέχει σημαντικές πληροφορίες που συνδέονται με την υγεία του ματιού. Αξίζει να το δείτε για να καταλάβετε τι είναι το φαινόμενο-«μυγάκια».

[iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Y6e_m9iq-4Q" frameborder="0" allowfullscreen ]