Κρίση πανικού: Μάθετε να την αναγνωρίζετε και να την αντιμετωπίζετε εύκολα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μια κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου, που προκαλεί σοβαρές σωματικές αντιδράσεις, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποιος προφανής ή πραγματικός κίνδυνος.

Πολλοί άνθρωποι έχουν μόνο ένα ή δύο κρίσεις πανικού στη διάρκεια της ζωής τους, χωρίς άλλες επιπτώσεις. Αλλά αν έχετε επαναλαμβανόμενες, απροσδόκητες κρίσεις πανικού και περάσατε μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνεχή φόβο μιας επόμενης κρίσης, τότε μπορεί να πάσχετε από μια κατάσταση που ονομάζεται διαταραχή πανικού.

Ποια σημάδια προδίδουν μια κρίση πανικού

Μια κρίση πανικού συμβαίνει όταν το σώμα σας βιώνει μια απροσδόκητη, απρόσμενη εγρήγορση και έντονα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα. Μπορεί να αισθανθείτε έντονο φόβο, ανησυχία και άγχος. Εκτός από αυτά τα συναισθήματα, ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσετε σωματικά συμπτώματα όπως:

- Ναυτία
- Εφίδρωση
- Τρόμος
- Μια αίσθηση ότι η καρδιά σας χτυπά ακανόνιστα (αίσθημα παλμών)
- Ισχυρός φόβος ότι σας συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό στην Υγεία σας, ότι πάθατε εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.
- Έντονος φόβος ότι “χάνετε το μυαλό σας” και τρελαίνεστε.
Επίσης, ένα σημαντικό σύμπτωμα είναι ο μόνιμος φόβος εμφάνισης κρίσεων πανικού στο μέλλον. Ο φόβος αυτών των πανικών μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο να αποφεύγει τα μέρη και τις καταστάσεις όπου η κρίση συνέβη ή πως πιστεύει πως συνέβη.

Πώς αντιμετωπίζεται μια κρίση πανικού
Εκτός από την επίσκεψη σε κάποιον εξειδικευμένο θεραπευτή, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε από μόνοι σας, για να βοηθήσετε τον εαυτό σας ή κάποιον κοντινό σας άνθρωπο, σε περίπτωση μιας κρίσης πανικού.

Αν πάθετε εσείς μια κρίση πανικού:

Μείνε εκεί που είσαι
Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να μείνετε εκεί που είστε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Η κρίση πανικού μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα, οπότε ίσως χρειαστεί να διακόψετε μια δραστηριότητα (όπως οδήγηση) που απαιτεί έντονη προσοχή και προσήλωση.

Εστίαση
Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι οι τρομακτικές σκέψεις και αισθήσεις είναι ένα σημάδι του πανικού και τελικά θα περάσουν. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού είναι σημαντικό για σας να επικεντρωθείτε σε κάτι που δεν είναι απειλητικό, όπως το πέρασμα του χρόνου στο ρολόι σας, ή τα ψώνια σας σε ένα σούπερ μάρκετ.

Αργή βαθιά αναπνοή
Αν έχετε μια κρίση πανικού, να προσπαθήσετε να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Τα συναισθήματά σας από τον πανικό και το άγχος μπορεί να επιδεινωθούν εάν αναπνέετε πολύ γρήγορα. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην αργή, βαθιά αναπνοή, μετρώντας αργά (για παράδειγμα έως το τρία) σε κάθε αναπνοή μέσα και έξω (εισπνοή-εκπνοή).

“Δημιουργική οπτικοποίηση”
Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, πολλά πράγματα μπορούν να περνάνε από το μυαλό σας. Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται την καταστροφή, ή ακόμα και τον θάνατο. Αντί να αφήσετε τη φαντασία σας να εστιάσει σε αυτές τις αρνητικές σκέψεις, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στις θετικές εικόνες. Σκεφτείτε ένα μέρος ή μια κατάσταση που σας κάνει να νιώθετε ήσυχος/η, χαλαρός/η ή άνετα. Μόλις πετύχετε αυτή την εικόνα στο μυαλό σας, προσπαθήστε να εστιάσετε την προσοχή σας σε αυτήν. Θα σας βοηθήσει με το να σας αποσπάσει την προσοχή από την κατάσταση που βιώνετε και μπορεί επίσης να συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των συμπτωμάτων σας.

Μην “πολεμάτε” με την κρίση πανικού!
Προσπαθώντας να αντισταθείτε στην κρίση και διαπιστώνοντας ότι δεν είστε σε θέση να το κάνετε, μπορεί να αυξήσει την αίσθηση του άγχους και πανικού.

Αντ' αυτού, κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης πανικού, διαβεβαιώστε τον εαυτό σας ότι παρ' όλη την σφοδρή ενόχληση και τα συμπτώματα σας η κρίση πανικού δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Δώστε έμφαση στο γεγονός ότι η κρίση σας θα έχει σύντομα ένα τέλος και αφήστε την να περάσει από μόνη της.

Αν πάθει κάποιος δικό σας άνθρωπος κρίση πανικού:
- Ζητήστε από το άτομο αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε.
- Καθησυχάστε το άτομο ότι η κρίση θα περάσει κατά πάσα πιθανότητα μέσα σε λίγα λεπτά.
- Ενθαρρύνετε το άτομο να πάρει αργές, βαθιές αναπνοές.
- Μην του πείτε ότι τα συμπτώματά του είναι “ασήμαντα” και ότι αυτά που κάνει “είναι υπερβολικά”.
- Αν δεν μπορέσει να ηρεμήσει το άτομο, καλέστε τις Πρώτες Βοήθειες ή κάποιον γιατρό αμέσως.