Σεξουαλική Επαφή και Κυστίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τι ονομάζουμε Κυστίτιδα

Με τον όρο κυστίτιδα αναφερόμαστε σε λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος και πιο συγκεκριμένα σε λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Πρόκειται για μία αρκετά κοινή κατάσταση που επηρεάζει κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες. Η μόλυνση των ούρων γίνεται από μικρόβια, ιούς ή μύκητες που προέρχονται συνήθως από την εντερική χλωρίδα αφού αυτά αποικίσουν πρώτα τον κόλπο ή την περιοχή γύρω από την ουρήθρα. Το συνηθέστερο μικρόβιο για την ανάπτυξη αυτών των λοιμώξεων είναι η Escherichia Coli (70% - 80% των περιπτώσεων), το λεγόμενο και κολοβακτηρίδιο. Βακτήρια που συνδέονται με σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, όπως το Ureoplasma urealyticum, η Gardnerella vaginalis και το Mycoplasma hominis μπορούν να απομονωθούν περιστασιακά στις καλλιέργειες ούρων.

Τις περισσότερες φορές ένα απλό τεστ ούρων είναι αρκετό για την διάγνωση.

Πόσο συχνή είναι στους ενήλικες

Περίπου το 10% των νέων, σεξουαλικά ενεργών, προεμμηνοπαυσιακών γυναικών θα βιώσουν μια λοίμωξη του ουροποιητικού κάθε χρόνο, με το 60% όλων των γυναικών να έχουν ένα ή και περισσότερα από ένα επεισόδια κάποια στιγμή στην ζωή τους. Το 2% – 5% των γυναικών βιώνουν συχνές επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις για τουλάχιστον κάποιο χρονικό διάστημα. Σε  μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες  τα  ποσοστά  λοιμώξεων  αυξάνονται  σημαντικά  λόγω  της  ατροφικής κολπίτιδας.

Οι οξείες μη επιπλεγμένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι ασυνήθιστες για υγιείς νέους άνδρες (λιγότερο από 0,1% ετησίως). Σαν παράγοντες κινδύνου για αυτούς τους άνδρες αναφέρονται η επαφή με μια γυναίκα με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (μικρή πιθανότητα) και η πρωκτική επαφή.

Κυστίτιδα και Σεξουαλική Επαφή

Στις γυναίκες υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των λοιμώξεων της κύστης και της σεξουαλικής επαφής (honeymoon cystitis ή κυστίτιδα του μήνα του μέλιτος). Η σεξουαλική συμπεριφορά / επαφή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας αποτελεί σύνηθες κριτήριο, αφού η συσχέτιση μεταξύ της επαφής και της λοίμωξης ανέρχεται σε ποσοστό 80%. Η σεξουαλική επαφή φαίνεται λοιπόν να διευκολύνει την μεταφορά μικροοργανισμών από την περιοχή του κόλπου στην ουροδόχο κύστη. Η πιθανότητα μετάδοσης του μικροβίου στον/στην σύντροφο, κατά την επαφή, είναι πολύ μικρή.

Κλινική εικόνα Κυστίτιδας

Η κλασική κλινική εικόνα της κυστίτιδας είναι η αιφνίδια έναρξη ενός ή περισσότερων συμπτωμάτων, όπως συχνουρία, δυσουρία, τσούξιμο ή πόνο, «βάρος» ή τάση στην περιοχή της ουροδόχου κύστης, μακροσκοπική αιματουρία. Πυρετός (ενίοτε με ρίγος) και αίσθημα κακουχίας μπορούν να συνοδεύουν ασθενείς με κυστίτιδα, αν και πιο συχνά συνδέονται με λοιμώξεις του ανώτερου ουροποιητικού. Τα συμπτώματα εμμένουν για ένα χρονικό διάστημα 5-6 ημερών, με το 63% αυτών να αναφέρουν διαταραχή στις καθημερινές δραστηριότητες τους.

Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα , καντιντίασεις του κόλπου ή του αιδοίου και μη μικροβιακές καταστάσεις (όπως η άτυπη κυστίτιδα).

Θεραπεία Κυστίτιδας

Μετά την έναρξη της ενδεδειγμένης αντιβιοτικής θεραπείας, 1 στις 2 γυναίκες αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων μέσα στις πρώτες 6 ώρες, ενώ μετά τις 24 ώρες 9 στις 10 αναφέρουν ύφεση των συμπτωμάτων. Για να περιορισθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες, το κόστος και η αντίσταση κατά των αντιβιοτικών θα πρέπει να συνταγογραφείται η μικρότερη δυνατή διάρκεια της αντιμικροβιακής θεραπείας. Λόγω της ευρείας χρήσης των αντιβιοτικών απομονώνονται όλο και μεγαλύτερο ποσοστά ανθεκτικών βακτηρίων, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.

Πόσο συχνά Υποτροπιάζουν

Οι κυστίτιδες υποτροπιάζουν συχνά προσδίδοντας συχνά χαρακτηριστικά επαναλοιμώξεων (υποτροπιάζουν δηλαδή σε ένα χρονικό διάστημα εντός των 30 ημερών από την έναρξη της  θεραπείας). Πιθανότατα πρόκειται για αποτυχία της αντιβιοτικής αγωγής. Μετά από ένα πρώτο επεισόδιο κυστίτιδας, 1 στις 5 γυναίκες αναφέρουν ένα δεύτερο επεισόδιο λοίμωξης μέσα σε μόλις 6 μήνες.

Θεραπεία στις Υποτροπιάζουσες Κυστίτιδες

Σε υποτροπιάζοντα επεισόδια κυστίτιδας ( > 2 επεισόδια σε 6 μήνες) συνίσταται χαμηλή δόση χημειοπροφύλαξης είτε καθημερινά είτε κάθε δεύτερη μέρα πριν την κατάκλιση ή μετά την σεξουαλική επαφή και για χρονικό διάστημα διάρκειας 6 – 12 μηνών. Η χημειοπροφύλαξη έχει δείξει ότι μειώνει τις υποτροπές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% για το χρονικό διάστημα που λαμβάνεται.

Προφύλαξη χωρίς Αντιβιοτικά

Η μεγάλη κατανάλωση νερού (ακόμα και στην περίοδο λοίμωξης), η μη αναβαλλόμενες ουρήσεις, η ούρηση μετά την σεξουαλική επαφή (καθώς και η πλύση με άφθονο κρύο νερό), αλλά και η αποφυγή κολπικών αντισηπτικών ή σπερματοκτόνων (ως μέθοδος αντισύλληψης) είναι κάποια από τα μέσα προφύλαξης.

Η μη αντιβιοτική προφύλαξη, λόγω της ολοένα αυξανόμενης ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών και αντίστασης στα φάρμακα, λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια. Η προανθοκυανιδίνη, μια χημική ουσία που βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στα cranberry (βατόμουρα), έχει μια δόσο-εξαρτώμενη επίδραση στον αποικισμό και στην απομάκρυνση της E.Coli από την ουροδόχο κύστη. Η ημερήσια πρόσληψη χυμού ή δισκίων cranberry  μειώνει τα επεισόδια επαναλαμβανόμενων κυστίτιδων κατά 30%. Επίσης διατροφικά συμπληρώματα με βιταμίνη C ή D-μαννόζη φαίνεται να μειώνουν την πιθανότητα υποτροπής.

Μια άλλη κατηγορία φαρμάκων είναι τα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα ικανά να ενισχύσουν φυσικά το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα από αυτά τα φάρμακα, χορηγούμενο εκ του στόματος, περιέχει ανοσογόνα κλάσματα τα οποία έχουν εξαχθεί από 18 διαφορετικά στελέχη του μικροβίου της E.Coli.

(Περισσότερη σχετική αρθρογραφία στο nephrocare.gr)

Αντώνιος Ζαγοριανάκος MD

Νεφρολόγος