Πώς καταλαβαίνεις ότι έχεις προστάτη;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


...του Dr. med. Βασίλειου Ι. Γκολεζάκη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι η συχνότερη καλοήθης ασθένεια των ανδρών άνω των 60 ετών και προκαλείται από την απόφραξη της ουρήθρας και τις μεταβολές στη λειτουργία της κύστης. Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η ασθένεια είναι η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, η ελάττωση της ακτίνας ούρων και το αίσθημα ότι «δεν αδειάζει πλήρως» η ουροδόχος κύστη. Επιπρόσθετα, μπορεί να παρατηρηθούν και ερεθιστικά συμπτώματα, όπως συχνουρία (συχνή ούρηση με μικρή ποσότητα ούρων), πόνος κατά την ούρηση αλλά και νυκτουρία (ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας).

Εφόσον δεν προχωρήσει κανείς σε κάποια θεραπεία, τότε μπορεί η υπερπλασία του προστάτη να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές, όπως είναι οξεία επίσχεση ούρων, συχνές ουρολοιμώξεις ακόμη και αιματουρίες. Ο ρόλος του ουρολόγου είναι πολύ σημαντικός, διότι αυτός, μετά από τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, θα προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για την κάθε περίπτωση.  Η αγωγή ποικίλει, από απλή παρακολούθηση, φαρμακευτική αγωγή ή –σε σοβαρές περιπτώσεις- χειρουργική θεραπεία. Η τελευταία, δηλαδή το χειρουργείο, ενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Αποτυχία της φαρμακευτικής αγωγής
Οξεία επίσχεση ούρων
Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και αιματουρίες
Λιθίαση ουροδόχου κύστεως

Η μέθοδος TURiS (TransUrethral Resection in saline) αποτελεί τη  νεότερη εξέλιξη στην ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση του προστάτη και επιλέγεται ως η καταλληλότερη  χειρουργική μέθοδος θεραπείας στο 95% των περιπτώσεων. Πρόκειται για μια ενδοσκοπική επέμβαση μέσω της ουρήθρας με εξαιρετικά αποτελέσματα, τα οποία αξιολογούνται ως  ανάλογα του «ανοιχτού» (κλασικού) χειρουργείου, αλλά με περισσότερα πλεονεκτήματα (ελάχιστα τραυματική, χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και παρενεργειών). Το «ανοικτό» χειρουργείο, η ανοιχτή προστατεκτομή όπως ονομάζεται επιστημονικά, συστήνεται πλέον μόνο στις περιπτώσεις όπου το προστατικό αδένωμα είναι τόσο μεγάλο ώστε δεν δύναται να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά.

Τι πρέπει να θυμάστε:

Ο «προστάτης» δεν προκαλεί καρκίνο.
Με τη χειρουργική αντιμετώπιση αφαιρούμε το τμήμα του προστάτη που πιέζει την ουρήθρα, όμως δεν προφυλάσσουμε τον ασθενή από μελλοντική εμφάνιση κακοήθειας του προστάτη, επειδή με αυτήν την επέμβαση δεν αφαιρείται όλος ο προστάτης. Κατά συνέπεια, είναι πολύ σημαντικό και μετά την επέμβαση να εξετάζεται ο ασθενής τακτικά (μια φορά το χρόνο) από τον γιατρό του για καρκίνο του προστάτη.

Dr. med. Βασίλειος Ι. Γκολεζάκης

Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

www.gkolezakis.gr

Ιατρείο : Έβρου 12  Πλατεία Μαβίλη

Τηλ. 210 7718926