ΘΕΑΤΡΟ: Nέα παράταση για το ΟΛΟ ΣΠΙΤΙ ΚΡΕΒΑΤΙ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Φράνκα Ράμε – Ντάριο Φο

ΟΛΟ ΣΠΙΤΙ ΚΡΕΒΑΤΙ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

ΠΕΜΠΤΗ 2 & 9 ΜΑΡΤΙΟΥ

Το έργο των Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο ΟΛΟ ΣΠΙΤΙ ΚΡΕΒΑΤΙ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ που σκηνοθέτησε ο Εμμανουήλ Γ. Μαύρος και παρουσιάζεται στο Θέατρο Δρόμος από τον Δεκέμβριο, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του για δύο ακόμα Πέμπτες στις 2 και 9 Μαρτίου.

Πρωτοανέβηκε το  φθινόπωρο του 1977 από τη Φράνκα Ράμε σε μουσική Di Capri και σκηνοθεσία Ντάριο Φο, αλλά δυστυχώς , η μεγάλη του διάρκεια δεν επέτρεψε τότε στους δημιουργούς να  παίξουν όλους τους μονολόγους που είχαν γραφτεί. Πρραγματεύεται την κατάσταση της γυναίκας και τη θέση της στις σύγχρονες κοινωνίες, θίγοντας ζητήματα κοινωνικής, πολιτικής και οικογενειακής καταπίεσης και απόγνωσης και παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα έργα στο ελληνικό κοινό,

Σήμερα, το  2023, εξακολουθούμε να ζούμε ακριβώς την ίδια κατάσταση της γυναίκας αυτής που περιγράφει η Ράμε στο έργο της. Μιας γυναίκας καταπιεσμένης, υπόδουλης, όπου ακόμα προσπαθεί να εδραιώσει την θέση και τον ρόλο της, πολεμώντας τα κοινωνικά κλισέ που η κοινωνία, η πατριαρχία, οι άνδρες και οι ίδιες έχουν επιβάλει στους εαυτούς τους. Και, ναι, οι γυναίκες του τότε και του τώρα «γελάνε», κλαίνε, υποδουλώνονται, αγνοούνται, δολοφονούνται… Σήμερα, που οι κοινωνίες έχουν διαμορφωθεί περισσότερο τρομακτικές και αποκρουστικές, τρεις γυναίκες βρίσκουν την δύναμη να αντισταθούν και γίνονται ΕΝΑ. Ο λόγος τους εκτοξεύει σιδερένια καρφιά στους εγκεφάλους όλου του κόσμου.

Η Θεατρική Ομάδα ΜΗΔΕΙΑ για τρίτη χρονιά υψώνει γροθιά και μέσα από τον θεατρικό λόγο ενώνει τις φωνές των γυναικών όλου του κόσμου σε μία, αφιερώνοντας το έργο στην ΓΥΝΑΙΚΑ, μάνα, αδερφή, γιαγιά, επαγγελματία, φοιτήτρια… Αυτό το δυνατό έργο είναι μια γυναικεία υπόθεση που αφορά σαφώς και τους ΑΝΤΡΕΣ, αφορά όλες και όλους, ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο και δη τον πολιτικό κόσμο.

Από όλο το έργο της Φράνκα Ράμε που αριθμεί 9 μονολόγους, παρουσιάζονται συνθετικά 3 μονόλογοι: ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ, ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΣΤΟ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ και ΕΓΩ, Η ΟΥΛΡΙΚΕ ΜΑΪΝΧΟΦ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

«Αρχικά να σας ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή σας και την επιμονή σας ως κοινό που με μεγάλη επιτυχία δώσατε το παρόν για 3 συνεχόμενες σεζόν στο θέατρο ΔΡΟΜΟΣ και τιμήσατε με την παρουσία σας την Θεατρική Ομάδα ΜΗΔΕΙΑ  σε ένα τόσο απαιτητικό έργο, όπως είναι το "ΟΛΟ ΣΠΙΤΙ ΚΡΕΒΑΤΙ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ". Στο τρίτο ανέβασμα, προχωρήσαμε σε κάποιες μικρές αλλαγές αποζητώντας για μια ακόμα φορά την κοινωνική αφύπνιση. Ένα έργο που αποδεικνύεται προφητικό και παραμένει τραγικά επίκαιρο 46 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα.

Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες μιας παγκόσμιας πανδημίας που χάνεται στα βάθη της ιστορίας και δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ παρά το ότι άφησε και εξακολουθεί να αφήνει στο πέρασμά της χιλιάδες θύματα. Γυναικοκτονίες, βιασμοί, σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, ψυχολογική και σωματική βία.

Η αφύπνιση της κοινωνίας κρίνεται όχι απλά σημαντική αλλά απαραίτητη προκειμένου να καταργήσει την πατριαρχία, εγγενές στοιχείο της οποίας είναι η έμφυλη βία σε όλες τις μορφές της, ως σύστημα εξουσίας και οργάνωσης των κοινωνικών σχέσεων. Και προκειμένου να σταματήσει εδώ και τώρα το φαινόμενο της Πατριαρχίας και οι συνέπειές του είναι όχι απλά σημαντική αλλά απαραίτητη. Γινόμαστε λοιπόν εμείς η φωνή κι εσείς η γροθιά στον εξανθρωπισμό του ανθρώπου.»

Εμμανουήλ Γ.  Μαύρος - Σκηνοθέτης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συγγραφέας: Φράνκα Ράμε - Ντάριο Φο

Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

Απόδοση - Διασκευή: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος & Θεατρική Ομάδα ΜΗΔΕΙΑ

Μουσική: Δημήτρης Ευαγγελινός

Μουσική Επιμέλεια: Εμμανουήλ Μαύρος

Φωτισμοί: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Σκηνικά - Καλλιτεχνική Δ/νση: Ρένα Σανταμούρη με την RS Architecture + Design Studio

Κουστούμια: Μάγδα Καλορίτη

Φωτογράφιση: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Video Post-Production Trailer: Μανώλης Πετρής

Σκηνοθέτης Trailer: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

Παραγωγή: Medea Pictures

Παίζουν (με αλφαβητικά σειρά):

Ήρα Δαμίγου (ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΣΤΟ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ)

Δάφνη Μαρκάκη (ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ)

Στυλιανή Κλείδωνα (ΟΥΛΡΙΚΕ ΜΑΪΝΧΟΦ)

Video Παράστασης: https://youtu.be/npync9kgW1U

Παραστάσεις:  Πέμπτη 2 & 9 Μαρτίου στις 21:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: viva.gr  και στο ταμείο του θεάτρου ΔΡΟΜΟΣ.

Γενική Είσοδος: €15 | Μειωμένο: €12, (Φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ, 65+)

Ομαδικό: (10+εισιτήρια) €13 | Ατέλεια ΣΕΗ, ΕΕΣ: €5

Θέατρο ΔΡΟΜΟΣ

Αγίου Μελετίου - 25 & Κυκλάδων, Κυψέλη, Αθήνα, Tηλ. 210 88 18 906 (Ο χώρος είναι πλήρως προσβάσιμος για ΑμεΑ) | Email: [email protected] και [email protected]