Η Αμφίπολη στις δέκα σημαντικότερες αποκαλύψεις της χρονιάς


Όλος ο κόσμος περιμένει την συνέχεια των ανακαλύψεων

Το ενδιαφέρον για τις σημαντικές ανακαλύψεις της ανασκαφής στην Αμφίπολη από την πρώτη μέρα ήταν τεράστιο στα διεθνή ΜΜΕ. Η ένταση αυτή δεν μειώθηκε καθόλου αλλά αυξήθηκε και τώρα στο τέλος του έτους όπου γίνεται η ανασκόπηση των γεγονότων, το NBC κατατάσσει στην κορυφή των δέκα σημαντικότερων επιστημονικών αποκαλύψεων της χρονιάς.

Στο άρθρο με τίτλο «Τα μυστήρια της Αμφίπολης και άλλοι γρίφοι που αποκαλύφθηκαν φέτος», η ανασκαφή στο λόφο Καστά και τα ερωτήματα που προέκυψαν από αυτή είναι στην κορυφή των δέκα περιπτώσεων στις οποίες οι επιστήμονες απάντησαν παλιούς γρίφους, αντιμετώπισαν κάποιους που είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, ή βρέθηκαν απέναντι σε νέους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν άγνωστο έως τώρα τύμβο, της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μέχρι τώρα έχουν βρει ενδιαφέροντα μωσαϊκά, γλυπτά Καρυάτιδων και Σφιγγών και έναν σκελετό. Ποιος είναι θαμμένος εκεί; Θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα το 2015», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ανάμεσα στους άλλους δέκα μεγάλους επιστημονικούς γρίφους που λύθηκαν ή τέθηκαν το 2014, το NBC συμπεριέλαβε το γεγονός ότι αποκρυπτογραφήθηκε η εξέλιξη των πτηνών μέσω ανάλυσης DNA, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγή, ο ιός Εμπολα και η επιτυχία ανθρωπολόγων και γενετιστών που έριξαν περισσότερο φως στους πρώτους κατοίκους της Αμερικής.

Το δημοσίευμα του NBC έρχεται λίγες ημέρες μετά από αντίστοιχη λίστα της ιστοσελίδας archaeology.org, που συμπεριέλαβε την Αμφίπολη στις δέκα σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της χρονιάς σε όλο τον κόσμο.