Αμφίπολη: Μικρή Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο τύμβος Καστά!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Επίβεβαίωση της εφημερίδας Παραπολιτικά...

Τι αποκαλύφθηκε στις 22 Οκτωβρίου στην βιβλιοθήκη Σερρών:

Στις 22 Οκτωβρίου στην κεντρική βιβλιοθήκη Σερρών έγινε μια εκπληκτική παρουσίαση για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, με τίτλο "Το χρονικό της ανασκαφής του περιβόλου της Αμφίπολης". Η παρουσίαση έγινε από την εξαίρετη δημοσιογράφο Αριάδνη Παπαφωτίου, που έχει μελετήσει από την αρχή το θέμα της Αμφίπολης, στο πλαίσιο των "Μαθημάτων Κλασικής Παιδείας", όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν κάποια από τα σχέδια του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή.

Ο Μιχάλης Λεφαντζής παρομοίωσε τον τύμβο Καστά με ένα "μαθηματικό μαυσωλείο", αναφέροντας μόνο μερικές από τις απίστευτες μαθηματικές αναλογίες που σχεδίασε και εκτέλεσε άψογα ο σπουδαίος αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου Δεινοκράτης.

Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε η μαθηματική σχέση του τύμβου Καστά με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου , όπως μπορείτε να δείτε στο στιγμιότυπο από την παρουσίαση:

ze

Ο Λέων έχει ύψος 15,84 μέτρα. Αυτό επί 10 μας κάνει την διάμετρο του τύμβου και επί 1000 την περίμετρο των τειχών της Αλεξάνδρειας , επίσης σχεδιασμένης από τον εκπληκτικό Δεινοκράτη.

Την συγκεκριμένη αναλογία, την είχε δημοσιεύσει το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου η εφημερίδα Παραπολιτικά, με τίτλο: "Ακριβής μικρογραφία της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, ο τύμβος της Αμφίπολης!"

Mεταξύ άλλων έγραφε τότε:

"Το μεγαλοπρεπές μνημείο του 4ου αιώνα π.Χ. δεν σταματά να εκπλήσσει, καθώς, όπως φαίνεται, κρύβει ένα ακόμα μεγάλο μυστικό. Ο αρχιτέκτονάς του, γνώριζε πολύ καλά και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η οποία είχε χτιστεί μόλις λίγα χρόνια πριν, από τον αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρο τον Δεινοκράτη. Συγκεκριμένα και όπως έχει εκμυστηρευτεί ο Μιχάλης Λεφαντζής σε συνομιλητές του και έχει αποτυπωθεί σε πανοραμική αναπαράσταση του τύμβου, αλλά και σε χειρόγραφο η διάμετρος των τειχών της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, που έφτιαξε ο αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δεινοκράτης, είναι 15.840 μέτρα. Δηλαδή, ο τύμβος του λόφου Καστά είναι μια μικρογραφία της αγαπημένης πόλης του Μακεδόνα βασιλιά σε κλίμακα 1/1000"

roa

roa3