Αποτελέσματα εκλογών: Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κεντρική θέση στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ καταλαμβάνουν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα με τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.


Μεγάλο το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ορισμένα από τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση απέφυγε το... νοκ-αουτ.


Για θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Guardian, που φιλοξενεί τις πρώτες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.



Το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει: "Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα, το πρώτο θύμα της κρίσης, έδωσε την πρώτη θέση στο ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει ότι οι δανειστές δεν ήταν αρκετά γενναιόδωροι".


Το οικονομικό πρακτορείο αναφέρεται και στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι ''η εθνικιστική Χρυσή Αυγή, ο επικεφαλής και πέντε βουλευτές της οποίας βρίσκονται στη φυλακή κατηγορούμενη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλασαρίστηκε στην τρίτη θέση, εκλέγοντας τρεις ευρωβουλευτές''.



Για ''ξεκάθαρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ'' και ''τιμωρία της κυβέρνησης και του Αντώνη Σαμαρά'', κάνει λόγο το δημοσίευμα του Reuters. 

''Η νίκη του Τσίπρα ή η επανάσταση της Ελλάδας'', είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της γαλλικής Liberation, που γράφει για την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας και κάνει λόγο για ''κερδισμένο στοίχημα''.



Το Associated Press αναφέρει ότι το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με διαφορά περίπου 3,5% από το συντηρητικό κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.


''Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, που αντιτίθεται σθεναρά στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα από το 2010, σημείωσε μία σημαντική νίκη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα, κερδίζοντας την περιφέρεια Αττικής'', και εν συνεχεία αναφέρεται στη Χρυσή Αυγή: ''Η νεοναζιστική οργάνωση, που στις ευρωεκλογές του 2009 είχε λάβει λιγότερο από 0,5%, τώρα θα στείλει τρεις εκπροσώπους της στην ευρωβουλή'', σημειώνει το ΑΡ.


Η βρετανική Telegraph επικεντρώνεται περισσότερο στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι οι ακροδεξιοί μπαίνουν στην Ευρωβουλή για πρώτη φορά, συγκεντρώνοντας το 9-10% της προτίμησης των Ελλήνων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές της Κυριακής.


Το κόμμα, που αρνείται τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης, θα στείλει στις Βρυξέλλες τρεις ευρωβουλευτές, σημειώνει η εφημερίδα.


H Wall Street Journal αναφέρεται στο εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα μας κάνοντας λόγο για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοξενώντας τις δηλώσεις Σαμαρά ότι '''έλαβε το μήνυμα του ελληνικού λαού''. Όπως ωστόσο χαρακτηριστικά αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα η κυβέρνηση κατάφερε να αποφύγει το νοκ-αουτ.



Και η WSJ αναφέρεται με τη σειρά της στη Χρυσή Αυγή, υπογραμμίζοντας ότι ''το ακροδεξιό κόμμα θα μπει για πρώτη φορά στο ευρωκοινοβούλιο με το ποσοστό της να κυμαίνεται από 9 - 10%. Η Χρυσή Αυγή, που αρνείται τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης με νεοναζιστική ιδεολογία που της αποδίδονται, είναι το τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τρεις ευρωβουλευτές''.


Το βρετανικό δίκτυο BBC σημειώνει ότι η αντιμνημονιακή αριστερή ομάδα του ευρωκοινοβουλίου κερδίζει μεγάλο έδαφος, χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και στην Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας.