Κορονοϊός: Στόχος της κυβέρνησης η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα – Τι θα κρίνει τις αποφάσεις

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Βαρύ παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πανδημίας. Την ίδια στιγμή η πίεση στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου είναι μεγάλη, καθώς νοσηλείες και διασωληνωμένοι διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα όλο και αυξάνονται τα κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοιού. Σύμφωνα με τη γονιδιωματική ανάλυση, από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, σε 944 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 22 Ιανουαρίου έως 1 Μαρτίου 2021, βρέθηκαν συνολικά 702 στελέχη με μεταλλάξεις.

Από τον έλεγχο των 702 κρουσμάτων αναδείχθηκαν 677 κρούσματα με τη βρετανική μετάλλαξη και 21 με τη νοτιοαφρικανική.

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα 1.667 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και 48 της νοτιοαφρικανικής. Τα 48 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 41 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 5 από την Περιφέρεια Αττικής.

Αναφορικά με το δείκτη θετικότητας έπεσε μεν από το όριο συναγερμού που είναι το 4 αλλά βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό το επίπεδο και ειδικότερα στο 3,98.

Σε υψηλά επίπεδα βέβαια, παραμένουν και τα νέα κρούσματα, παρά το lockdown. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, σε 55.702. 2.219 τεστ καταγράφηκαν νέα κρούσματα κορονοϊού, με τα 1051 να εντοπίζονται στην Αττική, τα 257 στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Αχαΐα παραμένει σταθερά αλλά οριακά πάνω από τα 100 κρούσματα, καταγράφοντας 102.

Σύμφωνα με τους ειδικούς και τις επόμενες ημέρες θα διατηρηθεί ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται κάποια αποκλιμάκωση.

Υπό αυτές τις συνθήκες ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά πως στις 16 Μαρτίου θα αρχίσει η σταδιακή άρση των περιορισμών. Στην κυβέρνηση θέλουν το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, σημειώνοντας παράλληλα πως η επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων θα γίνει με προσεχτικό και μελετημένο τρόπο.

Πηγή