Διευθυντικές Καρέκλες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μια διευθυντική καρέκλα πρέπει να ανταποκρίνεται σε τρεις βασικούς στόχους: να είναι εργονομική, να συνεισφέρει στο κύρος του διευθυντικού γραφείου αλλά και να συγκλίνει αισθητικά με το γενικότερο ύφος του χώρου. Σε γενικές γραμμές, οι διευθυντικές καρέκλες διακρίνονται για την ποιότητα κατασκευής τους και φυσικά, για τις ψηλές τους πλάτες. Ποια είναι, ωστόσο, τα χαρακτηριστικά αυτά που πρέπει να προσέξει κανείς στην επιλογή μιας διευθυντικής καρέκλας;

Πώς θα επιλέξετε τη σωστή διευθυντική καρέκλα;

Η διευθυντική καρέκλα είναι ο χώρος που σας φιλοξενεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της εργασιακής σας ημέρας. Και καθώς μια διευθυντική θέση συνεπάγεται ευθύνες και διευρυμένο ωράριο εργασίας, η διευθυντική καρέκλα θα πρέπει να πληρεί κάποιες βασικές προϋποθέσεις και να σας διευκολύνει στην εκτέλεση των καθηκόντων σας.

Στήριξη και άνεση

Πριν και πάνω απ’ όλα, οι διευθυντικές καρέκλες πρέπει να είναι εργονομικές, παρέχοντας την απαραίτητη στήριξη και συνεπακόλουθα, την άνεση και τη ξεκούραση που ενισχύουν την παραγωγικότητα της εργασίας. Η σωστή στάση σώματος απομακρύνει δυσάρεστους τραυματισμούς ενώ συγχρόνως, ενισχύει τη συγκέντρωση. Πώς επιτυγχάνεται, όμως, η κατάλληλη στήριξη ώστε να μη δημιουργείται πίεση στη σπονδυλική στήλη;

Ρυθμιζόμενο Ύψος

Οι διευθυντικές καρέκλες θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μηχανισμό αυξομείωσης του ύψους τους. Ανάλογα με τις διαστάσεις του ατόμου και το ύψος του διευθυντικού γραφείου, η καρέκλα θα πρέπει να μπορεί να ρυθμιστεί κατάλληλα προκειμένου να διασφαλίζεται η άνεση και η ιδανική στάση σώματος.

Μέγεθος Καρέκλας

Οι διαστάσεις της διευθυντικής καρέκλας, το βάθος και το πλάτος της, είναι επίσης πολύ σημαντικές για την επίτευξη του ιδανικού εργονομικού αποτελέσματος. Δε θα πρέπει, δηλαδή, να είναι ούτε πολύ φαρδιά, ούτε και πολύ βαθιά αλλά να προσαρμόζεται στις προδιαγραφές σας ώστε να σας προσφέρει τη στήριξη που επιζητάτε.

Ανάκλιση

Οι διευθυντικές καρέκλες θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μηχανισμό ανάκλισης. Έτσι, πέρα από το ύψος, θα μπορείτε να ρυθμίσετε κατάλληλα και τη γωνία της πλάτης της καρέκλας, για να διατηρείται η καμπύλη της σπονδυλικής σας στήλης. Κάποιες καρέκλες, μάλιστα, προσφέρουν και τη δυνατότητα κλειδώματος της επιθυμητής ανάκλισης, προκειμένου να μη χρειάζεται να τη ρυθμίζετε εκ νέου στην ιδανική θέση, αν εκ παραδρομής αλλάξει η γωνία ανάκλισης.

Στήριξη της Οσφυϊκής Χώρας

Οι διευθυντικές καρέκλες θα πρέπει οπωσδήποτε να παρέχουν μηχανισμό στήριξης της οσφυϊκής χώρας, με άλλα λόγια να μπορεί να ρυθμιστεί η πλάτη τους κατά βάθος και ύψος ώστε να το σώμα σας να προσαρμόζεται όπως πρέπει.

Ρυθμιζόμενα Μπράτσα 

Τα μπράτσα της καρέκλας θα πρέπει να μπορούν να ρυθμιστούν κατάλληλα για να μπορείτε και να ξεκουράζετε τα χέρια σας αλλά και να μην επιβαρύνετε τους ώμους και τον αυχένα σας. Ακόμη, με τον τρόπο αυτό, θα είστε βέβαιοι πως η καρέκλα θα μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το γραφείο και δε θα εμποδίζεται από το ύψος των μπράτσων της.

Υλικό Καθίσματος

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το κάθισμα και η πλάτη της καρέκλας. Συνήθως, οι διευθυντικές καρέκλες διακρίνονται για το πλούσιο γέμισμα τους, ωστόσο και το υλικό κατασκευής έχει εξίσου μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση της θερμότητας και της υγρασίας και στις αντιολισθητικές του ιδιότητες.

Τροχήλατη Διευθυντική Καρέκλα

Για την επίτευξη ακόμα μεγαλύτερης ελευθερίας και ευκολίας κινήσεων, η διευθυντική καρέκλα θα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με ροδάκια. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορείτε να μετακινείστε εύκολα ή να αλλάζετε την οπτική σας γωνία χωρίς να αλλοιώνετε τη στάση του σώματος σας. Πολλές καρέκλες, μάλιστα, διαθέτουν και φρένα, τα οποία τις ακινητοποιούν εφόσον δεν κάθεστε πάνω τους.

Εμφάνιση

Αν και η σωστή στήριξη και η προστασία της σπονδυλικής στήλης αποτελούν τα βασικά προαπαιτούμενα για μια σωστή διευθυντική καρέκλα, είναι αναμφισβήτητο πως το αισθητικό αποτέλεσμα παίζει κι αυτό ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Επιλέξτε το χρώμα και το υλικό της καρέκλας έτσι ώστε να δημιουργεί ένα αρμονικό σύνολο με το υπόλοιπο γραφείο σας ή και να λειτουργεί σε πλήρη αντιδιαστολή με όλη την υπόλοιπη επίπλωση, εφόσον το αποτέλεσμα αυτό είναι καλαίσθητο και είστε άνθρωπος των αντιθέσεων. Δώστε, λοιπόν, ιδιαίτερη σημασία στο design -ακόμα και στα φινιρίσματα της- για να ενισχύσετε το στυλ που επιθυμείτε.

Κύρος και Σοβαρότητα

Όποιες κι είναι οι τελικές σας επιλογές, μια διευθυντική καρέκλα δεν παύει ποτέ να είναι ένα σύμβολο κύρους και πρέπει να αποπνέει τον επαγγελματισμό και τον αέρα ενός διευθυντικού στελέχους. Σε γενικές γραμμές, όλες οι διευθυντικές καρέκλες είναι σχεδιασμένες για να προσδίδουν επιβλητικότητα και σεβασμό. Έτσι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει στην αισθητική και την προσωπικότητα σας.