ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΚΗΣ: Η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ιστορική στιγμή στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού για πρώτη φορά μεταβιβάζονται, απευθείας και με αυτόν τον τρόπο, πόροι στα κράτη μέλη που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Μέσα στο 2021 θα ξεκινήσουν να εισρέουν στην ελληνική οικονομία οι πρώτοι πόροι από τα 72 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

...του Χριστόφορου Μπουτσικάκη, 

Χάρη στις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα πέτυχε να είναι από τις πιο ευνοημένες χώρες της συμφωνίας, αφού λαμβάνει από τα υψηλότερα κονδύλια σε σχέση με το ΑΕΠ της μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Ωστόσο, όπως τόνισε και ο ίδιος, αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε πανηγυρισμούς, αλλά σε σχεδιασμούς για μια δομική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, σπάζοντας το φαύλο κύκλο της υστέρησης και της μειωμένης ανταγωνιστικότητας επί σειρά δεκαετιών.

Έμφαση πρέπει να δοθεί στην προστασία και την τόνωση της απασχόλησης, αλλά και στη συνολική μεταστροφή προς ένα εξωστρεφές και καινοτόμο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα σηματοδοτεί την Ελλάδα του μέλλοντος: ενέργεια, υποδομές, πράσινη ανάπτυξη, επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, ψηφιακός μετασχηματισμός Κράτους και Αγοράς.

Ειδικά το τελευταίο αποτελεί προϋπόθεση για την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών στη Δημόσια Διοίκηση και στην απονομή της Δικαιοσύνης, καθώς και για την ενίσχυση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της προσβασιμότητας σε τομείς όπως η Υγεία και η Εκπαίδευση.

Η ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, διευρύνοντας τη φορολογική βάση και δημιουργώντας έτσι τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να καταστεί εφικτή η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί η εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, όχι μόνο στη συνολική προετοιμασία του νομοθετικού πλαισίου για τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον.

Μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δρομολογείται η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εταιρειών με εφαρμογές και υπηρεσίες που θα βασίζονται στην τεχνολογία 5G. Συγχρόνως, προχωρά η ψηφιακή αναβάθμιση των ελληνικών επιχειρήσεων, με προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού για τη δημιουργία, βελτίωση και περαιτέρω επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς και με εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη της χώρας μας είναι και η συνεισφορά του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας. Το ΕΚΟΜΕ αποτελεί πραγματικό εκκολαπτήριο ιδεών και δράσεων, σημείο συνάντησης και συνεργασίας κράτους και κοινωνίας, το οποίο παρέχει τις προϋποθέσεις ώστε οι νέοι άνθρωποι να μπορούν να δημιουργούν στον τόπο τους και συγχρόνως να αποκτούν σημαντική τεχνογνωσία ώστε να μπορούν να σταθούν και στη διεθνή αγορά. Με τον εκσυγχρονισμό των ρυθμίσεων από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης των οπτικοακουστικών έργων, ενισχύεται σημαντικά όχι μόνο ο εγχώριος οπτικοακουστικός τομέας, αλλά και ο ευρύτερος χώρος των δημιουργικών βιομηχανιών, με έμφαση στην εκπαίδευση, την έρευνα και την ψηφιοποίηση των αρχείων.

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα από όσα, με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και χάρη στα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, προγραμματίζονται να υλοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία για επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ήδη, το gov.gr διαθέτει πλέον περισσότερες από 1000 υπηρεσίες, μέσω των οποίων οι Έλληνες πολίτες έχουν εκδώσει ηλεκτρονικά πάνω από 2 εκατομμύρια έγγραφα σε λιγότερο από 7 μήνες! Έτσι αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη μετάβαση της Ελλάδας στη νέα εποχή. Στην πράξη! Με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το στοίχημα της νέας εποχής είναι ψηφιακό.

Με το σωστό σχεδιασμό, το άλμα που καλείται να κάνει Ελλάδα θα την τοποθετήσει στο χάρτη των τεχνολογικά πιο ανεπτυγμένων χώρων, διασφαλίζοντας τη θέση της στους πρωτοπόρους του νέου ψηφιακού κόσμου που διαμορφώνεται. Εκεί της αξίζει να βρίσκεται.

Γιατί και θέλουμε, αλλά πολύ περισσότερο γιατί μπορούμε!