Τάσος Γαϊτάνης: «Η ιστορία θα γράψει οτι η ΝΔ επιτάχυνε τη δίκη της ΧΑ»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Για την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, τη στάση της Νέα Δημοκρατίας στην υπόθεση καθώς και για το πώς επηρεάζει η τροποποίηση του ποινικού κώδικα τις αναμενόμενες ποινές, μίλησε ο κ. Τάσος Γαϊτάνης, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, στο ραδιόφωνο του ALPHA 98,9 και στη δημοσιογράφο Μ. Νικόλτσιου.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ, τόνισε ότι η ιστορία θα γράψει ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν το κόμμα εκείνο που παρέπεμψε τη Χρυσή Αυγή στη δικαιοσύνη, επιτάχυνε τις διαδικασίες της δίκης, ενώ από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικά με αποτέλεσμα οι ποινές που θα ανακοινωθούν για τα καταδικασθέντα μέλη της να είναι πιο ήπιες. Συμπλήρωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε πολλές φορές να συμπορεύεται μέσα και έξω από τη Βουλή με τη ΧΑ, ενώ αντίθετα η ΝΔ είχε μια ξεκάθαρη στάση πολιτικής καταδίκης του ναζιστικού μορφώματος.

Υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι το 2014, ο Κ. Μητσοτάκης, υπουργός τότε διοικητικής μεταρρύθμισης, είχε δήλωσε  ότι εάν βουλευτές της ΧΑ ψήφιζαν υπέρ του  Στ. Δήμα ως υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο ίδιος θα δήλωνε “παρών” προκειμένου να μην λειτουργήσει αυτή η διαδικασία ως πλυντήριο για τη ΧΑ. Την ίδια στάση τήρησε τότε και ο κ. Δήμας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν ήθελε να εκλεγεί με τις ψήφους της ΧΑ.

Ο κ. Γαϊτάνης επισήμανε ότι αυτό που γιγάντωσε τη ΧΑ, ήταν κυρίως ο λαϊκισμός, τα ψέματα την περίοδο της κρίσης καθώς και η προσπάθεια να δοθούν απλουστευμένες απαντήσεις σε πολύ σύνθετα ερωτήματα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι  σύμφωνα με τον λαϊκισμό της εποχής ήταν πολύ εύκολο να σκίσουμε τα μνημόνια και να διώξουμε τους δανειστές από τη χώρα, αλλά ήταν κάτι που στην πραγματικότητα ούτε μπορούσε  να γίνει, ούτε ήταν προς το συμφέρον της χώρας.

Αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για να μην έχουμε φαινόμενα ΧΑ, ο εκπρόσωπος τύπου υπογράμμισε ότι το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να καταπολεμήσει το λαϊκισμό, τη δημαγωγία και τα ψέματα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αυξήσει και τη δική του αξιοπιστία. "Να μην υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, ούτε εύκολες λύσεις", σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε σχέση με τις ποινές, διευκρίνισε οτι κατά τη διάρκεια μιας δίκης ισχύει πάντα η ευνοϊκότερη για τους κατηγορούμενους νομοθεσία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ποινές για τα μέλη της ΧΑ να είναι πιο ήπιες εξαιτίας της τροποποίησης του ποινικού κώδικα το 2019, από το ΣΥΡΙΖΑ.