

Μια ακόμη νύχτα επιφυλακής και έντασης πέρασε για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με το τουρκικό σκάφος Oruc Reis και πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν να πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για δεύτερο 24ωρο. Και παρότι τα τρία τουρκικά σκάφη φαίνονται εδώ και αρκετές ώρες να έχουν αλλάξει πορεία, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι προχωρούν σε σάρωση του βυθού. Ωστόσο αυτό φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο.
Το Oruc Reis ξεκίνησε να αλλάζει ρότα αργά το απόγευμα της Τρίτης.
Πιο συγκεκριμένα, έφτασε μόλις οκτώ μίλια από τον 28ο Μεσημβρινό, έκανε μια στροφή και κατευθύνθηκε νοτιοανατολικά -όπως φαίνεται από το στίγμα του στο marinetraffic.com.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν ξεπέρασε το όριο της ΑΟΖ της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, ωστόσο παραμένει με τα συνοδευτικά πλοία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Τα σενάρια για την αλλαγή ρότας, κανένα εκ των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί, είναι τρία:
- Να έχει ξεκινήσει τις έρευνες και τη συλλογή των πληροφοριών, δηλαδή να σαρώνει το βυθό κινούμενο εντός της περιοχής της παράνομης τουρκικής Navtex.
- Να επιδίδεται σε «πόλεμο νεύρων» των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων
- Να ξεκινά την επιστροφή του στην Αττάλεια
Η στροφή του Oruc Reis
Παρότι στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το τουρκικό ερευνητικό έχει απλώσει καλώδια, τονίζουν πως δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει σε καμία διαδικασία έρευνας λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού πλοίων στην περιοχή και των παρεμβολών που προκαλούν οι μηχανές τους.
Διπλωματική αντεπίθεση
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί διπλωματική αντεπίθεση με σκοπό την ενεργοποίηση των συμμαχιών της χώρας.
Συγκεκριμένα, η Αθήνα ζητάει από τους συμμάχους την άσκηση πιέσεων στην Άγκυρα για να αποχωρήσει το Oruc Reis.
Ύστερα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε χθες την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητηθεί το ζήτημα του Oruc Reis.
