Προς Eurogroup την Τρίτη – Νομική λύση σε πολιτικό πρόβλημα!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κερδίζει η ελληνική κυβέρνηση τον πρώτο γύρο της νέας αντιπαράθεσης με το ΔΝΤ; Έτσι φαίνεται, αν πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες (πιθανόν την Τρίτη του Πάσχα) έκτακτο Eurogroup. Στο πλευρό της κυβέρνησης βρέθηκαν αρκετές ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν «κουραστεί» πολιτικά από την εμμονή του ΔΝΤ να επιβάλλει, με αυταρχικό συνήθως τρόπο, τις απόψεις του. Αντίθετα, δυνάμεις από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, όπως αξιωματούχοι των ΗΠΑ, τάχθηκαν, δημόσια, υπέρ του Ταμείου. Φυσιολογικές αντιδράσεις καθώς η υποβόσκουσα κόντρα μεταξύ ΗΠΑ - Ευρώπης, ως προς τις οικονομικές πολιτικές, φαίνεται να έρχεται στην επιφάνεια, με αφορμή το ελληνικό πρόβλημα.

Η (προγραμματισμένη) αποχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών δεν θα σημαίνει απολύτως τίποτα καθώς στο Eurogroup, όποτε και αν γίνει αυτό, θα επιχειρηθεί να επιλυθεί νομικά μια πολιτική μάχη -γιατί περί αυτού πρόκειται. Προς ώρας το Μαξίμου προσπαθεί να δώσει νομική μορφή στο πακέτο των υποθετικών μέτρων. Πως, δηλαδή, θα ενεργοποιούνται και από ποιες δημόσιες δαπάνες θα προκύπτουν. Μέσα σ' όλα το ΔΝΤ αμφισβητεί ακόμα και τα στοιχεία της Eurostat, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από ευρωπαίους τεχνοκράτες. Κι' αυτό γιατί ανεξάρτητα από το ποια πρόταση θα εφαρμοστεί, του ΔΝΤ ή της ελληνικής κυβέρνησης, η λύση θα πρέπει να στηρίζεται σε στατιστικά στοιχεία.

Η Ευρώπη επείγεται να φύγει από την επικαιρότητα το ελληνικό ζήτημα. Θέλουν μια «οριστική λύση» γρήγορα. Και σίγουρα πριν από το τέλος Μαΐου προκειμένου να μη «μολυνθεί» το δημοψήφισμα της 23 Ιουνίου, στη Βρετανία, και το Brexit ενισχυθεί ακόμα πιο πολύ. Και αν το Grexit υπήρχε πέρυσι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και κάποιοι στο Βερολίνο το καλοέβλεπαν, φέτος, με τόσες κρίσεις στη Ευρώπη (προσφυγικό, επιθέσεις του ISIS, δημοψήφισμα στη Βρετανία), μονάχα όποιος θέλει τη διάλυση της ΕΕ θα μπορούσε να ξαναθέσει θέμα Grexit!

Ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, ήταν σαφέστατος:

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια “γεράκια” θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό τον εκβιασμό. To διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για την Ευρώπη. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να αποφευχθεί η κρίση στην Ελλάδα, στην πορεία προς το δημοψήφισμα στην Βρετανία».

Όλα αυτά, βέβαια, δεν σημαίνουν ότι το Eurogroup (αν τελικά γίνει τις επόμενες μέρες) θα είναι «περίπατος» για την ελληνική πλευρά –το αντίθετο. Η «ομάδα» του Β. Σόιμπλε παραμένει η πιο ισχυρή της ΕΕ, έχοντας επιβάλλει πλήρως την οικονομική της πολιτική στην Ευρωζώνη. Και η συμμαχία της με το ΔΝΤ φαίνεται να ισχυροποιείται ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το τελευταίο πάντα θα επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Άρα, όλα είναι ανοιχτά ως προς την αντιμετώπιση της αξιολόγησης και τη δόση που πρέπει έρθει άμεσα στη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές της υποχρεώσεις.

Σήμερα ο Αλ. Τσίπρας θα επικοινωνήσει και πάλι με τον Ντόναλντ Τουσκ προκειμένου να ενημερωθεί για το αν και πότε θα συγκληθεί Eurogroup. Πάντως, ανεξάρτητα από τις «επίσημες» διαρροές ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει θέσει ακόμα θέμα σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής, καθώς περιμένει τα αποτελέσματα των επαφών του Ντ. Τουσκ. Οι δηλώσεις, πάντως, κυρίως του Πιέρ Μοσκοβισί, ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία [...] και δεν πρέπει να αντιδρούμε σαν να έχει ξεσπάσει νέα κρίση», αφήνει σοβαρά περιθώρια αισιοδοξίας στην ελληνική πλευρά. Χωρίς, βέβαια, κανέναν πανηγυρισμό ή σιγουριά ακόμα –οι κινήσεις των παικτών σ' αυτή τη μεταβαλλόμενη σκακιέρα είναι τέτοιες, που τα δεδομένα αλλάζουν, και ξαναλλάζουν, από στιγμή σε στιγμή.

Πηγή: newpost.gr