Έκτακτο ΚΥΣΕΑ υπό τον Τσίπρα για τις τουρκικές παραβιάσεις


Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13:30 σήμερα, Παρασκευή, η έκτακτη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με κύριο θέμα τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη από την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, τη στιγμή που παραμένει ισχυρή η παρουσία του νατοϊκού στόλου ανάμεσα σε Χίο και Μυτιλήνη για τον έλεγχο και την παρατήρηση των προσφυγικών ροών.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, εξάλλου, στη σκιά ενός παρ’ ολίγον νέου «θερμού επεισοδίου» που σημειώθηκε προχθες, Τετάρτη (13/04/2016) στις Οινούσσες, όταν ένα τουρκικό σκάφος εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και αρνήθηκε να συμμορφωθεί στο αίτημα του Λιμενικού Σώματος να αποχωρήσει, στρέφοντας, μάλιστα, τα όπλα του εναντίον του ελληνικού περιπολικού.

Εξάλλου, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πραγματοποίησαν χθες συνολικά έξι υπερπτήσεις πάνω από την ευρύτερη περιοχή Χίου-Οινουσσών και αναχαιτίστηκαν από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Εν μέσω της ολοένα αυξανόμενης προκλητικότητας από την πλευρά της Άγκυρας, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα και η επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα, όπου θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.