«Φοροκαταιγίδα» προ των πυλών – Αυτά είναι τα επώδυνα μέτρα που έρχονται

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Φόροι, μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις εισφορών και έλλειψη ρευστότητας θα φέρει σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις ο μακρύς κατάλογος των μέτρων που έχουν ψηφιστεί από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι και τώρα.

Τα μέτρα που προέρχονται από το τρίτο Μνημόνιο, φτάνουν τα 6,8 δις. ευρώ συνολικά μέχρι τώρα, αφού στα αρχικά 3,2 δισ. ευρώ που είχαν αποφασιστεί για την διετία 2015 -2016 μέσω του προϋπολογισμού έρχονται άλλα 3,6 δισ. ευρώ για να κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση.

Το πακέτο μέτρων της συμφωνίας φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2016 – 2018 από τα οποία τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές του ασφαλιστικού, 1,8 δισ. ευρώ από άμεση φορολογία και άλλο 1,8 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία.

Και αυτά είναι τα καλά νέα, αφού όπως είπε ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης, το δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται στο 3% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 5,4 – 5,5 δισ. ευρώ) επειδή… το ΔΝΤ «συμβιβάστηκε» με τις εκτιμήσεις της Ε.Ε, και σταμάτησε να ζητά μέτρα από 7 έως και 9 δισ. ευρώ ….