Αίγυπτος: Πέθανε ο Μουμπάρακ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ σε ηλικία 91 ετών.Ο Μουμπάρακ ήταν πρόεδρος της Αιγύπτου από το 1981 έως το 2011, όταν αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά την “Αραβική Άνοιξη” και τις ογκώδεις διαδηλώσεις.

Την είδηση για το θάνατο του Χόσνι Μουμπάρακ, που ήταν πρόεδρος της Αιγύπτου για 30 χρόνια μέχρι την πτώση του από την εξουσία, μετέδωσε αρχικά η εφημερίδα Watan αλλά στη συνέχεια και η κρατική τηλεόραση.

Ο έκπτωτος πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου είχε υποβληθεί, πριν από μερικές εβδομάδες, σε σε χειρουργική επέμβαση. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την εκδίωξή του από την εξουσία και τη φυλάκισή του αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Μουμπάρακ κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1981, αναλαμβάνοντας τα ηνία της χώρας μετά τη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ.

Οι διαδηλώσεις και η βίαιη καταστολή τους, τον Ιανουάριο του 2011 στο πλαίσιο της “Αραβικής Άνοιξης”, σήμαναν το τέλος της εξουσίας του. Ύστερα από 18 μέρες διαδηλώσεων, ο Μουμπάρακ έκανε δεκτό το κύριο αίτημα των διαδηλωτών: παραιτήθηκε από την εξουσία.

Είχε καταδικαστεί σε ισόβια για τον τρόπο που η κυβέρνησή του επιχείρησε να καταπνίξει την εξέγερση στην Αίγυπτο. Είχε μείνει για χρόνια στη φυλακή μετά την εξέγερση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 2017 μετά την απαλλαγή του από τις περισσότερες κατηγορίες.

Πηγή:elwatannews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή:
Ereportaz.gr