Μητσοτάκης: Μέρισμα στους πιο αδύναμους, ενίσχυση της ασφάλειας και «πράσινη» ανάπτυξη – Τι είπε για το προσφυγικό

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί στο τέλος του χρόνου στους αδύναμους, αλλά ακόμη εκκρεμεί ο τρόπος διανομής του και η μορφή που θα έχει. Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι,

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν σε συνεννόηση με τους θεσμούς, όπως συνέβη και με τις φοροελαφρύνσεις που συμπεριλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο. «Το υπερπλεόνασμα θα κατευθυνθεί στοχευμένα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευσή του πως έως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης θα έχει καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Πάντως, παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν «στοχευμένες αυξήσεις» στον ΕΝΦΙΑ λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό θα συμβεί σε ακριβές περιοχές και όπου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν πλήρωναν. Επιβεβαίωσε δε ότι μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου θα έρθει νέο ασφαλιστικό που θα είναι απλό και δίκαιο, ενώ τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι μειώσεις φόρων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, εξάλλου, ότι στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για «πράσινη» ανάπτυξη θα δοθούν κίνητρα για την αντικατάσταση των παλαιών αυτοκινήτων με ηλεκτρικά και ότι θ’ ανανεωθεί ο στόλος των λεωφορείων. Αποκάλυψε δε ότι θα ζητήσει από τους βουλευτές της Αθήνας να κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρικά οχήματα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο από σήμερα, ενώ συνεχάρη την Αντιτρομοκρατική για τη χθεσινή επιχείρηση και την ΕΛΑΣ για την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. «Τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς τους χρήστες. Να τελειώνουμε με τις γιάφκες, τους μπαχαλάκηδες και τα εργαστήρια κατασκευής μολότοφ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς δε για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως είναι απρόοπτη η έξαρσή του, αλλά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του έχει διαφορετική πολιτική από την προηγούμενη και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο. Ξεκαθάρισε επίσης ότι θα δημιουργηθούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, ενώ χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αλλάζουν τις θέσεις τους για το άσυλο.

Σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το επόμενο 10ήμερο θα δοθεί στη  δημοσιότητα το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια, ενώ για την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού απέκλεισε ενδεχόμενο κυβερνητικής παρέμβασης, λέγοντας πως εκείνος ζήτησε από τους τραπεζίτες να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους και το έκαναν και η εν λόγω έρευνα είναι ανεξάρτητη, οπότε δεν τη γνώριζε η κυβέρνηση ούτε έπρεπε να τη γνωρίζει.

Ίσως το μοναδικό σημείο – μαζί με το προσφυγικό – όπου άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν, εξάλλου, αυτό για την έρευνα σχετικά με την υπόθεση Novartis και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην προανακριτική επιτροπή. «Απορώ ποιος δεν θέλει να καταθέσει ο κ. Φρουζής», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε πάντως τα χαρτιά του για το πρόσωπο που θα προτείνει για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ διέψευσε τα σενάρια πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του έχει ορίζοντα τετραετίας. Σε ερώτηση για τον αντικαπνιστικό νόμο ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστεί οριζόντια. Τέλος, αναφερόμενος στις επενδύσεις, υποστήριξε ότι τα έργα στο Ελληνικό θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2020.

Πηγή: www.newsit.gr