Κυρ. Μητσοτάκης: Συναίνεση για ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος αναμένεται να προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εφόσον αναδειχθεί Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στις εκλογές της 10ης Ιανουαρίου.

Αυτό αναφέρει σε άρθρο του στην «Καθημερινή», ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάνοντας λόγο για «συναίνεση για ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος».

«Η πρότασή μου προς τον κ. Τσίπρα θα είναι απλή, ξεκάθαρη και δίχως αστερίσκους. Η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει όλα τα άρθρα που η Κυβέρνηση θα προτείνει ως αναθεωρητέα εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίσει όλα τα άρθρα που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουμε όχι μόνον ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική, αλλά και ότι η Συνταγματική αναθεώρηση θα συντελεστεί με απλή πλειοψηφία καθώς όλα τα προς αναθεώρηση άρθρα θα έχουν συγκεντρώσει πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή που θα υπερβαίνει τους 180 βουλευτές», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον η πρόταση του κ. Μητσοτάκη γίνει αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, με δεδομένο το εύρος των προς αναθεώρηση άρθρων, η επόμενη Βουλή θα έχει χαρακτήρα Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης. «Και βέβαια οι επόμενες εθνικές εκλογές θα έχουν τεράστια σημασία καθώς θα αναδείξουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα μετασχηματίσει τον Καταστατικό Χάρτη της Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ομολογουμένως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο ούτε κυρίως θεσμικό, είναι κατεξοχήν πολιτικό. Η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα στην Ελλάδα και από την πολιτική θα προέλθει η λύση. 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η θεσμική αλλαγή στη χώρα και η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αναγκαίες προϋποθέσεις όχι μόνον για τη θεραπεία πολλών από τα κακώς κείμενα του πολιτικού συστήματος αλλά και για την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας.

Τέλος, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως μετά την επώδυνη εμπειρία της χρεοκοπίας και την παταγώδη αποτυχία του πολιτικού συστήματος, χρειάζεται να επανεξεταστεί η θεσμική συγκρότηση της κοινωνίας από την αρχή.

Για προσεχτικές αλλαγές που δεν θα απορρυθμίσουν τον οργανισμό της ΝΔ έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «το κόμμα χρειάζεται ριζικές αλλαγές αλλά όχι σαν τον Παπανδρέου που έλεγε “θα τα αλλάξω όλα” και στο τέλος μας άλλαξε τα φώτα».

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως δεν υπάρχουν εξαρτήσεις και κανένας βουλευτής της παράταξης δεν τον υποστήριξε. «Δεν μου οφείλουν, δεν τους οφείλω. Καθαροί λογαριασμοί. Επομένως αν εκλεγώ, τα πρόσωπα που θα επιλέξω θα φέρουν τη σφραγίδα της αξιοκρατίας», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο ουμανισμός είναι ο οδηγός του και πως πιστεύει στον άνθρωπο. «Πιστεύω στις αστείρευτες δυνατότητες του Έλληνα. Πιστεύω σε μία χώρα παραγωγική, δημιουργική και ανθρωπιστική».

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «η δική μου ΝΔ παίρνει οριστικά διαζύγιο με τον λαϊκισμό».

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται αισιόδοξος για την τελική έκβαση δηλώνοντας πως «στις εκλογές της ΝΔ υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα που κέρδισαν τα αουτσάιντερ».

«Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση» λέει και κάνει λόγο για πρωτοφανή στήριξή του από υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και της παράταξης που δεν στέκονται στον τεχνητό διαχωρισμό κάποιων περί «καραμανλικών» και «μητσοτακικών».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως κοιτάει  μπροστά με προοπτική να χτίσει την μεγάλη Κεντροδεξιά δίνοντας ώστε να δοθεί έκφραση σε όλους τους πολίτες που αποδέχονται τις αρχές της ΝΔ, δηλαδή την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Υπογραμμίζει με έμφαση ότι «η καινούρια ΝΔ που θα χτίσουμε θα είναι προφανώς πολυτασική. Τα μέλη μας θα αυτοπροσδιορίζονται, όμως με ουσιαστικούς πολιτικούς όρους και όχι με αναχρονιστικές αναφορές στους ιστορικούς ηγέτες της παράταξης».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «έχουμε χρέος να δώσουμε ξανά νόημα στην πολιτική» καθώς, όπως διευκρινίζει, «μόνο έτσι θα γινεί η ΝΔ ελκυστική προς τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους, που για άλλη μια φορά μας γύρισαν την πλάτη».

«Η ΝΔ θα είναι επίσης ένα δημοκρατικό κόμμα που θα σέβεται τις αρχές της πλειοψηφίας. Οι πολιτικές θέσεις της θα παράγονται από κάτω προς τα πάνω. Από τα μέλη προς τον πρόεδρο. Η μεγάλη κεντροδεξιά δεν θα είναι προεδροκεντρική», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας και ποια είναι τα τρία κλειδιά για να γίνει αυτό, προτάσσει την πολιτική σταθερότητα, τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις. Το μείζον για τον ίδιον είναι, όμως, η ύπαρξη «μιας ισχυρής κυβέρνησης μακράς πνοής που θα προβεί σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις, θα διασφαλίσει ένα λειτουργικό κράτος και ένα πρόσφορο περιβάλλον για επενδύσεις».