Στουρνάρας: Οι αγορές προεξοφλούν πολύ θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την ενδιάμεση εξαμηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία της οικονομίας από τον Γιάννη Στουρνάρα στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Ο κ. Στουρνάρας κατά την καθιερωμένη παράδοση της έκθεσή του στον Πρόεδρο της Βουλής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η έκθεση αυτή συνοψίζει τις οικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές κυρίως, κοιτάζει μπροστά, επισημαίνει τους κινδύνους, επισημαίνει όμως και τις ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα, επισημαίνει τις πολύ θετικές προοπτικές που προεξοφλούν οι αγορές και ευρέως λέει ότι οι προοπτικές αυτές δεν πρέπει να διαψευστούν. Πρέπει πολύ σύντομα η νέα κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτές, δηλαδή δίνει ένα αισιόδοξο τόνο για το μέλλον».Βούτσης: Δεν υπάρχει πλέον το επιχείρημα της «καμμένης γης»

Ο Πρόεδρος της Βουλής του απάντησε ότι «δεν είναι στοιχείο αντιπαράθεσης το γνωστό μότο περί «καμένης γης». Επίσης δεν υπάρχει πλέον πίεση ότι αμέσως μετά τις εκλογές χρειάζονται ή θα χρειαστούν υπερεθνικές δεσμεύσεις, εν είδει τέταρτων-πέμπτων ή άλλων μνημονίων».

Επεσήμανε ότι πλέον «όλοι συζητούν σε ένα θετικό πεδίο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τις νέες προοπτικές και δυνατότητες που δίνει η κατάσταση της οικονομίας σήμερα. Αυτό είναι θετικό γιατί γίνεται μια αντιπαράθεση επί της ουσίας, με βάση τα προγράμματα των κομμάτων.

Η συζήτηση επικεντρώνονται στις κοινωνικές επιπτώσεις και στον τρόπο επούλωσης των τραυμάτων που άφησε η οκτάχρονη κρίση»

Ο κ. Νίκος Βούτσης, μάλιστα, πρόσθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια, τον τελευταίο χρόνο, μετά τον περασμένο Αύγουστο τα βήματα που γίνονται είναι σταθερά, σε σχέση και με την ανταπόκριση από τις αγορές για τη δυνατότητα της χώρας να στηριχτεί στα πόδια της και να ασκήσει εθνική δημοσιονομική πολιτική. Πάντοτε βεβαίως ανάμεσα στις μεσομακροπρόθεσμες γενικές δεσμεύσεις, οι οποίες υπάρχουν από τα προγράμματα που έχουν συνομολογηθεί».

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας του ανταπάντησε πως «χαίρομαι που το λέτε αυτό ( για τον θετικό πολιτικό διάλογο για την ανασυγκρότηση της χώρας ), είναι ευχής έργον να παραμείνει ο διάλογος στο επίπεδο αυτό και στο μέλλον. Η Έκθεση αυτή κοιτάζει μπροστά. Πιστεύω πως αυτές οι 9 προτάσεις που κατατίθενται θα είναι χρήσιμες για τον διάλογο που θα γίνει στην επόμενη Βουλή.»

Επίσης περιέχει 9 προτάσεις οικονομικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα τόσο για τη βραχυπρόθεσμη περίοδο όσο και για την μεσομακρόπροθεσμη περίοδο.»

Πηγή: www.newsit.gr