Έκτακτο Eurogroup ανάβει το “πράσινο φως” για την υπογραφή της συμφωνίας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το προσχέδιο Μνημονίου αναμένεται να παραδώσει το Σάββατο στην κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση επί συγκεκριμένου κειμένου.Σήμερα, Πέμπτη, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών αναμένεται να εστιάσουν στο θέμα των «κόκκινων» δανείων για το οποίο χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης παρέδωσε στους θεσμούς μελέτη 300 σελίδων της Nomura.
Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους τέσσερις θεσμούς μπαίνουν στην κρισιμότερη φάση καθώς στην ατζέντα παραμένουν ακόμη η μορφή του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν εντός του Αυγούστου.
Στο κυβερνητικό επιτελείο τέλος, εκτιμούν ότι στο διάστημα 11-15 Αυγούστου θα έχει οριστεί έκτακτο Eurogroup και οι θεσμοί θα κάνουν θετική εισήγηση για συμφωνία και νέο δάνειο προς τη χώρα μας.
Στόχος είναι η συμφωνία να κατατεθεί στη Βουλή το βράδυ της 16ης Αυγούστου, ώστε στις 17 να περάσει από τις επιτροπές και στις 18 Αυγούστου να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Την επομένη, στις 19 στόχος είναι να πάρει το "πράσινο φως" από τα ξένα κοινοβούλια και στις 20 να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης, ώστε η Αθήνα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες που πρέπει να ρυθμιστούν τις επόμενες μέρες. Όπως:
1. Αν θα υπάρξουν «εδώ και τώρα» αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων για περισσότερους από 650.000 φορολογούμενους που έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση.
2. Αν θα περικοπεί άμεσα το ΕΚΑΣ τουλάχιστον για το 20% των δικαιούχων, όπως προέβλεπε και η ελληνική πρόταση στην οποία στηρίχτηκε η συμφωνία των Βρυξελλών.
3. Αν θα υπάρξουν μέτρα για τους αγρότες, αλλά και ποια θα είναι αυτά.
4. Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ και αν θα τροποποιηθεί ο τρόπος υπολογισμού του.
5. Αν θα περάσει «εδώ και τώρα» η διάταξη που θα ψαλιδίζει τα δικαιώματα πρόωρης προσφυγής στη σύνταξη. Κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει ως προς την αναγκαιότητα νομοθέτησης του μέτρου, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες ως προς τον βηματισμό.
Στο ακανθώδες θέμα των συντάξεων μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να έκρινε ως παράνομες τις μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις από το 2012 και μετά δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επιστροφή τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη λάβει τα. μέτρα της. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο, να υπάρχει διάταξη που θα επιβάλλει μειώσεις σε όσους εισπράττουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1000 ευρώ.

Πηγή: parapolitika.gr