Μέρκελ: Δεν υπάρχει πλέον… Grexit

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Όπως ήταν αναμενόμενο, τα βλέμματα όλων έπεσαν πάνω στην Άνγκελα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν εκείνη που κλήθηκε να μιλήσει… επί της ουσίας για τη συμφωνία, για όσα προηγήθηκαν, αλλά και για το μέλλον που έρχεται, όχι μονάχα για την Ελλάδα και τη Γερμανία, αλλά συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει το κείμενο συμφωνίας πριν από τα υπολοιπα κοινοβούλια. Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα μέχρι την Τετάρτη» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ανγκελα Μέρκελ αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

Η καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρθηκε στην πρόθεση των εταίρων να συζητήσουν παράταση αποπληρωμής του χρέους, αλλά πρόσθεσε ότι είναι «εκτός συζήτησης» το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους. Χαρακτήρισε «εποικοδομητική» την πολύωρη συζήτηση που έγινε σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και πρόσθεσε ότι σήμερα το απόγευμα θα συγκληθεί το Eurogroup για την περαιτέρω επεξεργασία της συμφωνίας.

"Η απόφαση μπορεί να περάσει από τη Γερμανική Βουλή. Μέχρι τις 15 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα - Αφορούν ΦΠΑ, συνταξιοδοτικό, εργασιακά.

Τις τελευταίες εβδομάδες χάθηκε το πιο σημαντικό από όλα: η εμπιστοσύνη" σημείωσε.

Οπως είπε η καγκελάριος της Γερμανίας "υπάρχει συμφωνία για πολλά θέματα, όπως ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγές στα εργασιακά. Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από το fund των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο παρελθόν είχαμε πολύ σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των όσων είχαν συμφωνηθεί με τις ελληνικές κυβερνήσεις. Μιλάμε για ένα τρίτο πρόγραμμα τριετούς διάρκειας ύψους 82 -86 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα. Ένα ονομαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι εκτός συζήτησης

Εφόσον η συμφωνία περάσει και από τα εθνικά κοινοβούλια, θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το νέο πρόγραμμα. Ένα σχέδιο Β, δηλαδή Grexit, μπορεί να υπάρξει μόνο αν το ζητήσει η Ελλάδα, καθώς για την υλοποίησή του χρειάζεται ομοφωνία από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, και το έδειξε.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες, και τέθηκαν αυστηροί όροι. Οι κανόνες πρέπει να γίνουν σεβαστοί όπως πρέπει να γίνουν και μεταρρυθμίσεις

Είναι εξίσου σημαντικό να ενισχυθεί και η διακυβέρνηση μέσα από τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα
Το θέμα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος”.

Πηγή: parapolitika.gr