ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Ομόφωνη συμφωνία για την Ελλάδα!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μέσω ανάρτησης στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Τσαρλς Μισέλ, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

“Συμφωνία”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Από τις 5 το απόγευμα της Κυριακής συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής που αποδεικνύεται μαραθώνια κάτι που δείχνει και τη μεγάλη της κρισιμότητα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν τρεις τετραμερείς συναντήσεις με τον Φρανσουά Ολάντ, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ντόναλντ Τουσκ κατά τις οποίες συζητήθηκαν τα σημεία απόκλισης. Τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μισέλ Σαπέν ξεκίνησε λίγη ώρα πριν τις δέκα το βράδυ της Κυριακής. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα καθώς και διάφορες λεπτομέρειες.

Τα ζητήματα στα οποία προέκυψε μεγάλη διαφωνία νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο ρόλος του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, καθώς η Ελλάδα επιθυμεί περιορισμένη παρουσία του Ταμείου, κάτι που δεν ισχύει για τη Γερμανία αλλά και το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους μέχρι 50 δισ. σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο.

Σε ο,τι αφορά τα θέματα που είχαν προκύψει κατά τη διάρκεια της νύχτας, φαίνεται να υπάρχει κάποιου είδους λύση.

Χρέος: Η ελληνική πλευρά κατέθεσε συγκεκριμένη διατύπωση σύμφωνα με πληροφορίες, η οποία παραμένει ακόμα στο τραπέζι χωρίς να αμφισβητείται έντονα από τις υπόλοιπες χώρες.

Μονομερείς ενέργειες: Οι μονομερείς ενέργειες οι οποίες είναι ουσιαστικά τα νομοσχέδια που πέρασε η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο, όπως οι επαναπροσλήψεις και η ανθρωπιστική κρίση, οι πληροφορίες θέλουν να έχουν ξεπεραστεί μέσω διατυπώσεων που ευνοούν την ελληνική πλευρά.

Βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δις ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πέραν αυτών των χρημάτων, υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενστάσεις στην παρούσα φάση προβάλει η Ολλανδία, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αν δεν αρθούν οι «μονομερείς ενέργειες» στις οποίες προέβη η κυβέρνηση και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη της Χάγης βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους αποφεύχθηκε η αναφορά του Grexit στο κείμενο που είναι υπό διαπραγμάτευση.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις απαιτήσεις της Γερμανίας έλεγαν ότι στόχος της είναι να τιμωρηθεί η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας και παράλληλα να δοθεί ένα μήνυμα παραδειγματισμού προς άλλες χώρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στην εντολή που πήρε από το σύνολο των ελληνικών κομμάτων για διαπραγμάτευση το βράδυ της Παρασκευής.

POLITICO - 12 MEΤΡΑ ΦΩΤΙΑ

Την ψήφιση 12 μέτρων ζητούν οι εταίροι από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μέχρι την Τετάρτη έτσι ώστε να "ξεκλειδώσει" η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και ειδικότερα της χρηματοδότησης από την EKT μέσω του ELA.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Politico τα μέτρα είναι τα εξής:

1. Εξορθολογισμός του ΦΠΑ
2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης
3. Βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος
4. Θέσπιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
5. Διασφάλιση της νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
6. Πλήρης εφαρμογή της αυτόματης περικοπής δαπανών

7. Τράπεζα ανάκαμψης και οδηγία ψηφίσματος
8. Ιδιωτικοποίηση στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
9. Αποφασιστική δράση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
10. Ανεξαρτησία του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ
11. Αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης
12. Επιστροφή της Τρόικας-θεσμών στην Αθήνα

Πηγή: parapolitika.gr

br