Ένταση αλλά και νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Εντείνονται οι διαβουλεύσεις σε διεθνές επίπεδο για την κατάσταση στην Ελλάδα την ώρα που ο πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση των «θεσμών» χαρακτηρίζοντας την ως «μια κακή στιγμή για την Ευρώπη», ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν και τη δική του ως κατεξοχήν φορμπηχτική. Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους εκείνο που επιδιώκει η ελληνική πλευρά είναι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά μερικούς μήνες με εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αποπληρωμή των τρεχουσών δόσεων προς ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Πράγμα αδιανόητο για τους ξένους που σε όλους τους τόνους αναφέρουν ότι « η 5η αξιολόγηση θα κλείσει 30 Ιουνίου, το παρόν πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τότε». Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά δόση χωρίς αξιολόγηση από τους τεχνοκράτες του στην Αθήνα και χωρίς πρόγραμμα. Η ΕΕ και η ΕΚΤ έχουν διάθεση να συζητήσουν μικρή χρηματοδότηση 4-5 δις ευρώ για τις τρέχουσες δόσεις και υποχρεώσεις μέχρι να υπογραφεί νέο Μνημόνιο και τη μόνη παραχώρηση που κάνουν προς την Ελλάδα είναι τα ισοδύναμα μέτρα.

Δηλαδή την αντικατάσταση ορισμένων εκ των επαχθών προτάσεων τους (κατάργηση ΕΚΑΣ, αύξηση στην τιμή του ρεύματος κτλ) με ισοδύναμα. Κάτι το οποίο έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό εισπράττοντας έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το Μαξίμου εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά οι διαπραγματεύσεις για τα ισοδύναμα θα διαρκέσουν σε βάθος χρόνου κι ως εκ τούτου κανένα πρόβλημα ρευστότητας δεν αντιμετωπίζεται.

Πηγή: Parapolitika.gr