Τσίπρας: “Δημοψήφισμα και όχι εκλογές” (Ολόκληρη η συνέντευξη)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διαρκεια της συνέντευξής του στον Ενικό και τον Νίκο Χατζηνικολάου. ΟΑλέξης Τσίπραςαναφερόμενος στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είπε χαρακτηριστικά "Κάναμε λάθος που δεν ζητήσαμε γραπτές δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους τον Φεβρουάριο" αφού όπως ανέφερε ο Γιάννης Βαρουφάκης έλαβε τη δέσμευση πως μόλις υπάρξει συμφωνία τον Φεβρουάριο η ΕΚΤ θα άρει την επιβολή του πλαφόν στις τράπεζες" ενώ χαρακτήρισε ως ανήθικη και λάθος η απόφαση της ΕΚΤ να βάλει πλαφόν στην κατοχή κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι "Κάναμε λάθος να μην ζητήσουμε χρήματα τον Φεβρουάριο, καθώς κάποιοι μας παραπλάνησαν" "δείχνοντας" ουσιαστικά τους εταίρους.

Αντώνης Σαμαράς

Μιλώντας για τον Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει και από το βήμα της Βουλής ότι η προηγούμενη κυβέρνηση την είχε στημένη στην παρούσα καθώς όπως ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχθηκε πως πρότεινε 6μηνη παράταση, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τη δέχθηκε ενώ είπε χαρακτηριστικά "Παραλάβαμε τη χώρα σε κατάσταση ασφυξίας. Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας - Πότε προλάβαμε σε μόλις 3 μήνες;" Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε "Η προηγούμενη κυβέρνηση, σε συνεργασία με ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας, καιροφυλαχθούν να σκοντάψει η νέα κυβέρνηση".

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι ένα από τα προβλήματα της κυβέρνησης είναι η έλλειψη εμπειρίας διακυβέρνησης ενώ λίγο νωρίτερα φρόντισε να πάρει αποστάσεις από τον Γιάννη Βαρουφάκη λέγοντας ότι η κυβέρνηση μαθαίνει από τα λάθη της. 

Αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση είναι ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και μία ενδιάμεση συμφωνία παρόλο που όπως ανέφερε οι δανειστές επιμένουν στο mail Χαρδούβελη. Μιλώντας δε για την ενδιάμεση συμφωνία είπε "βολεύει και εμάς και τους πιστωτές. Πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η γέφυρα εμπιστοσύνης". Μιλώντας για επιμέρους ζητήματα ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει συζήτηση και για το χρέος προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το μέλλον και ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα πρέπει να εξεταστεί στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης του Ιουνίου.

Γιάννης Βαρουφάκης

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον Γιάννη Βαρουφάκη ως ένα σημαντικό asset για τη χώρα δείχνοντας έτσι τη στήριξη του προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών αφού όπως είπε "Όλες οι διαπραγματευτικές ομάδες θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Γιάννη Βαρουφάκη".Μιλώντας για τον χαρακτήρα του είπε "Ο Βαρουφάκης δεν κάνει εύκολα πίσω, είναι έντιμος και μένει πιστός στις απόψεις του" ενώ εξήρε τις οικονομικές του γνώσεις λέγοντας ότι είναι ένας οικονομολόγος που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει καλύτερα τη γλώσσα της οικονομίας από εκείνους. Αναφερόμενος στην επιλογή του υπουργού Οικονομικών να μην πάει στο δείπνο με τους ομολόγους του, του έδωσε απόλυτη κάλυψη ενώ δε δίστασε να παραδεχθεί ότι υπάρχει άσχημο κλίμα το οποίο απέδωσε στην επιθυμία των εταίρων να αποδομήσουν τον Γιάννη Βαρουφάκη για διαπραγματευτικούς λόγους. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και για τη σημερινή απόφαση για την αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας λέγοντας ότι είχε αποφασιστεί πριν το Eurogroup της Παρασκευής.

ΦΠΑ

"Θέλουμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις και να αποκαταστήσουμε τον κατώτατο μισθό" είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας για τη διαπραγμάτευση ενώ τόνισε ότι υπάρχει διαφωνία με τους Ευρωπαίους σε  συντάξεις, εργασιακά και ΦΠΑ στα νησιά. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης για τον ΦΠΑ "Ψάχνουμε άλλους τρόπους προκειμένου να αποφευχθεί η οριζόντια αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά" και πρόσθεσε ότι υπάρχει η ιδέα του φόρου ανά διανυκτέρευση ενώ τόνισε ότι το πρόβλημα του ΦΠΑ είναι η εισπραξιμότητα.

Δημοψήφισμα

Ο Αλέξης Τσίπραςάφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα σε περίπτωση που δεν υπάρξει επιθυμητή συμφωνία με τους εταίρους και έξω από την εντολή που πήρε η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό αφού όπως ανέφερε ο λαός είναι το τελευταίο αποκούμπι της κυβέρνησης.  Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δημοψήφισμα γιατί θα υπάρξει συμφωνία λέγοντας "Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα φθάσουμε σε δημοψήφισμα - Η σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική".

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Μιλώντας για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των αποθεματικών των Δήμων και των Περιφερειών είπε ότι η μεταφορά δεν γίνεται από επιλογή της κυβέρνησης ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά απλά είπε στους ΟΤΑ να μην τοκίζουν τα αποθεματικά τους σε συστημικές τράπεζες αλλά στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη διαφορά με το παρελθόν αφού όπως είπε η σημερινή κυβέρνηση έφερε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στη Βουλή αμέσως μόλις εκδόθηκε και όχι με διαφορά 40 ημερών όπως η προηγούμενη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αντιπολίτευση ως μία τρόικα εσωτερικού αφού όπως είπε "Όσα δεν μου λένε έξω, μου τα λένε μέσα" αλλά τόνισε ότι δεν τηρούν όλοι την ίδια στάση λέγοντας ότι υπάρχουν υγιείς δυνάμεις στην αντιπολίτευση.

Καραμανλής

Στο θέμα των σχέσεων του με τον Κώστα Καραμανλή είπε ότι υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και όχι πολιτικό φλερτ με τον πρώην πρωθυπουργό αποδίδοντας όσα αναφέρονται κατά καιρούς σε παραφιλολογίες. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η μοναδική του πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος και δεν πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την πρόταση για έναν κεντροδεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως συμβολικού χαρακτήρα. 

ΗΠΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για το διπλωματικό παρασκήνιο με τις ΗΠΑ για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρου υποστήριξε ότι η στάση τους απέναντι στην ελληνική κρίση δεν έχει αλλάξει όπως δεν έχουν χαλάσει και οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Μιλώντας για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ανέφερε ότι "Ο νόμος δεν φωτογραφίζει τον Ξηρό, αλλά συμπεριλαμβάνει και τον Ξηρό" ενώ τόνισε ότι "Οι φυλακές πρέπει να αλλάξουν με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις  αφού η Ελλάδα έχει "φάει" πρόστιμα για τη μη τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".  

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

[iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/iQRx99olUmU" frameborder="0" allowfullscreen ] [iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/bHO6kedfNu4" frameborder="0" allowfullscreen ] [iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/xPHLXfBR6iw" frameborder="0" allowfullscreen ]