Άγρια κόντρα Λοβέρδου-Λαφαζάνη στη Βουλή

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Νωρίς νωρίς άναψαν τα αίματα σήμερα στη Βουλή με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης & Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη να ανταλλάσσει βαρύτατους χαρακτηρισμούς με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του δεύτερου για τα ενεργειακά ζητήματα. Στην πρωτολογία του ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τον Υπουργό να δώσει εξηγήσεις για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί ανάγκης ρήξης με τη γερμανική Ευρώπη . «Επιμένετε στη συγκεκριμένη δήλωσή σας; Ξέρετε τι συνέπειες μπορεί να έχει;» είπε ο κ. Λοβέρδος ενώ αναφερόμενος στο άνοιγμα του κ. Λαφαζάνη στη Ρωσία τον κάλεσε να απαντήσει αν όσα λέει για τον Ξέρετε αν αυτά που λέτε για τον Turkish stream επηρεάζουν άλλες συμφωνίες ή άλλους αγωγούς που περνούν από τη χώρα.

Οι αναφορές του κ. Λοβέρδου προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον Υπουργό να κάνει λόγο για Πέμπτη Φάλαγγα στο εσωτερικό της χώρας και να υποστηρίζει ότι ο κ. Λοβέρδος τελεί σε απόλυτη σύγχυση. «Υπάρχει κόκκινο νήμα που διαπνέει αυτά που λέτε. Είναι η Πέμπτη φάλαγγα. Είναι η Πέμπτη φάλαγγα η οποία δεν θέλει να ακούσει την οποιαδήποτε κριτική στο ευρωπαϊκό κατεστημένο, η οποία λειτουργεί ως υπαλληλία των δανειστών. Που αν ακούσει να λέγεται κάτι για γερμανική Ευρώπη θεωρεί ότι είναι κατά της χώρας . Κάποιοι πρέπει να γράψουν το βιβλίο του καλού προτεκτοράτου απέναντι στους δανειστές και να λένε: «Τηρώ και εφαρμόζω πειθήνια τις εντολές των πιστωτών και τις μετατρέπω σε εθνική ανάγκη. Υπερασπίζομαι τους πιστωτές» είπε ο κ. Λαφαζάνης. Παράλληλα ο Υπουργός επέμεινε στη γραμμή της ρήξης με τη γερμανική Ευρώπη υποστηρίζοντας μάλιστα πως όσα ο ίδιος λέει ανοίγουν θετικούς δρόμους στη χώρα και στον Αλέξη Τσίπρα για την διαπραγμάτευση: «Από ποιους να ζητήσουμε συγγνώμη; Από αυτούς που μαζί με το εγχώριο κατεστημένο έβαλαν τη χώρα σε περιπέτεια και βρίσκεται στο γκρεμό. Δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι απαγορεύεται να περάσει από τη χώρα ρωσικός αγωγός. Μπορεί κάποια υπερατλαντικά κέντρα να ενοχλούνται αλλά τι να κάνουμε; Εμείς θα προασπίσουμε το εθνικό συμφέρον. Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο κανενός ούτε μπανανία» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

Στη δευτερολογία του ο Ανδρέας Λοβέρδος συνέχισε σε ακόμα εντονότερο ύφος εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Παναγιώτη Λαφαζάνη τον οποίο χαρακτήρισε οπαδό της δραχμής: «Μου απάντησε ο μαχητής της δραχμής. Είστε ο ακραιφνής οπαδός της δραχμής, ο οπαδός της πτώχευσης, αυτός ο οποίος υπερασπίζεται τη ρήξη. Είστε ο σκληρότερος κριτής της διγλωσσίας του πρωθυπουργού σε σχέση με αυτά που λέει στο εξωτερικό» είπε. Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος επί της ουσίας προέβλεψε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα φέρει είτε στη Βουλή είτε στον λαό το plan B το οποίο δεν είναι άλλο από το Grexit. “Το σχέδιο Β που έχετε, δεν θα περάσει. Θα το αποτρέψει και η πολιτική ηγεσία του τόπου και ο λαός αν καταφύγετε σε αυτόν. Στο θέμα της δραχμής η μάχη σας είναι χαμένη. Με όσα κάνετε στον τομέα της ενέργειας στρέφεστε εναντίον της εξωτερικής πολιτικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας. Προφανώς το έχετε καταλάβει. Αλλά αυτή η συνέπειά σας, με συνέπεια συνδέεται με την άποψή σας περί δραχμής. Ελπίζω να μείνετε λίγο καιρό στη θέση σας» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Οι αναφορές Λοβέρδου δεν έμειναν αναπάντητες από τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ο οποίος έκανε λόγο για παραλήρημα ενοχής από τον κ. Λοβέρδο. «Ακούσαμε ένα παραλήρημα ενοχής γιατί στο πρόσωπό του βλέπουμε τα Μνημόνια. Είστε συνυπεύθυνος γιατί διατελέσατε Υπουργός σε κυβερνήσεις που οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή. Από όπου κι αν περάσατε τα διαλύσατε όλα. Εργασία, Παιδεία , Υγεία. Είστε συνυπεύθυνος και συναυτουργός. Εμείς θα υπερασπίσουμε την εθνική κυριαρχία και το λαϊκό συμφέρον» είπε ο κ. Λαφαζάνης. Ο Υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που θα αλλάξει την Ευρώπη ενώ όσον αφορά στα ενεργειακά είπε ότι θέλει τη χώρα πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο που δεν θα αποκλείσει τη Ρωσία επειδή κάποιοι το θέλουν.

Πηγή: parapolitika.gr