Αυτή είναι η διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος – Ποια είναι τα "κλειδιά"

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ποια είναι τα κοινοβουλευτικά βήματα της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ποια είναι τα "κλειδιά" που θα κρίνουν την επιτυχία ή την αποτυχία της.

Η διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, σύμφωνα με το 111 άρθρο του Συντάγματος και του 119 άρθρου του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει:
1. Την κατάθεση της πρότασης στον Πρόεδρο της Βουλής, η οποία θα πρέπει να υπογράφεται από τουλάχιστον 50 βουλευτές. Πάντως, μέχρι σήμερα, όλες οι προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος υπογράφεται από σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα που την υποβάλλει.
2. Η κατάθεση πρότασης Αναθεώρησης του Συντάγματος θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια , θα διανεμηθεί στους Βουλευτές και θα παραπεμφθεί για επεξεργασία στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. Μια Ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα συγκροτηθεί για να μελετήσει, να επεξεργαστεί και να συζητήσει δημοσίως τις διατάξεις της προτάσεως.
Η Επιτροπή αυτή θα λάβει από την Ολομέλεια συγκεκριμένο χρόνο, προκειμένου να υποβάλει την οριστική της έκθεσης. Αν κρίνει ότι δεν της επαρκεί ο χρόνος για την ολοκλήρωση των εργασιών της, η Επιτροπή μπορεί να λάβει νέα παράταση πάλι με την έγκριση της Ολομέλειας.
3. Μόλις η Επιτροπή ολοκληρώσει τις προτάσεις της, παραδίδει την έκθεσή της με τις αναθεωρητικές διατάξεις στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος τις εγγράφει σε Ειδική Ημερήσια Διάταξη για να συζητηθούν στην Ολομέλεια. Το πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ανάγκη της αναθεώρησης και στις αναθεωρητικές διατάξεις.
4. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια, οι αναθεωρητές διατάξεις τίθενται σε δύο ονομαστικές ψηφοφορίες, που θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα.
Το «κλειδί» που ουσιαστικά εν πολλοίς θα κρίνει και το μέλλον της κάθε διάταξης είναι με το πόσες θετικές ψήφους θα εγκριθεί η κάθε μια από τις αναθεωρητικές διατάξεις σε αυτές τις δύο ψηφοφορίες.
Δηλαδή, εάν μια διάταξη, σε αυτή την φάση της παρούσας Βουλής, «περάσει» με απλή πλειοψηφία (150 βουλευτών) ή με αυξημένη, αυτή των 180 τουλάχιστον βουλευτών.
5. Και οι «δύο» διατάξεις, είτε περάσουν με 150 ή με 180 ψήφων θα τεθούν σε συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της νέας Βουλής που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές.
Όμως, όσες διατάξεις περάσουν με αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών από αυτή την Ολομέλεια της Βουλής, στην επόμενη φάση που θα διεξαχθεί εντός της Α Συνόδου της νέας Βουλής και η οποία ουσιαστικά θα επικυρώσει την Αναθεώρηση της κάθε διάταξης. Σε εκείνη, λοιπόν, την ψηφοφορία που θα γίνει στη νέα Ολομέλεια, όσες διατάξεις θα έχουν περάσει τώρα με 180 ψήφους αρκεί να τις ψηφίσουν 150 βουλευτές. Για όσες όμως διατάξεις, στην παρούσα Βουλή περάσουν με 150 βουλευτές, δηλαδή απλή πλειοψηφία, για να ισχύσουν στην επόμενη Βουλή, θα πρέπει να ψηφιστούν από 180 βουλευτές.

Πηγή: www.newsit.gr