Αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Νέο νόμο για τον τρόπο λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει και ρυθμίσεις για τον τραπεζικό τους δανεισμό προαναγγέλλει μέσω Βουλής ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου των ΑΝ.ΕΛ ο Υπουργός επισημαίνει πως το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού των πολιτικών κομμάτων είναι μείζον και συνδέεται ευθέως με την πάταξη της διαπλοκής και την ποιότητα της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος

«Προσανατολιζόμαστε - στο πλαίσιο μιας συνολικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για το καθεστώς των πολιτικών κομμάτων, από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία- στη μεταρρύθμιση του ισχύοντος για τον τραπεζικό δανεισμό των πολιτικών κομμάτων πλαισίου, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας τους» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Στην ερώτηση του κ. Νικολόπουλου απάντησε και ο Υπουργός Επικρατείας Π.Νικολούδης ενημερώνοντας ότι «στον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση προς τους Ευρωπαίους εταίρους και τα θεσμικά όργανα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η περαιτέρω αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων με την καθιέρωση ανωτάτων επιπέδων δανεισμού από χρηματοπιστωτικά και άλλα ιδρύματα».

Το ζήτημα της τραπεζικής χρηματοδότησης των κομμάτων πάντως έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τη Βουλή, με την προηγούμενη κυβέρνηση πάντως να μην δίνει στοιχεία επικαλούμενη το τραπεζικό απόρρητο.

Πηγή: parapolitika.gr