Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στη Νέα Δημοκρατία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με ανοιχτούς λογαριασμούς ανάμεσα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και τους εσωκομματικούς αμφισβητίες της ηγεσίας του έληξε ο δεύτερος γύρος της αναμέτρησης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διαδραματίστηκε μέσα στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα της Πολιτικής Επιτροπής.

Η παραίτηση Αβραμόπουλου από την αντιπροεδρία της Νέας Δημοκρατίας, η αμφισβήτηση της Ντόρας Μπακογιάννη και το αίτημα της να κινηθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες ενός Έκτακτου Συνεδρίου, τα παράπονα του Νίκου Δένδια ότι δεν τον άφησαν να μιλήσει από το βήμα της Επιτροπής, οι απουσίες γεμάτες νόημα του Κώστα Καραμανλή και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη αλλά και οι αντεγκλήσεις και οι αποδοκιμασίες που γέμισαν την αίθουσα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα για τη συνέχεια.

"Αργά ή γρήγορα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα υποχρεωθεί να ζητήσει την επανεπιβεβαίωση της ηγεσίας του από τη βάση της παράταξης" τονίζει υψηλό στέλεχος της παράταξης που θεωρεί εφόσον μερίδα του κόμματος έχει θέσει θέμα Συνεδρίου τότε αυτό το αίτημα δύσκολα θα ξεχαστεί.

Ωστόσο, αυτό που έχει ενοχλήσει ακόμα και ανθρώπους πιο κοντά στον πρόεδρο -και επιβεβαιώθηκε και στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν την Κυριακή- είναι η κατηγορηματικότητα με την οποία δηλώνει ότι «το θέμα της ηγεσίας έκλεισε» ενώ ενοχλεί που δεν έχει γίνει αυτοκριτική του για τους χειρισμούς της ηγεσίας πολλώ δε μάλλον για τις κινήσεις και τις επιλογές βασικών στενών συνεργατών του. "Θα έπρεπε έστω για να ηρεμήσει το κλίμα να υπάρξει μία αποπομπή από το επιτελείο του" τονίζει άλλο κορυφαίο στέλεχος.

Αυτό που, επίσης, τονίζει το σύνολο των αμφισβητιών του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι η ηγεσία μεθόδευσε τον κατάλογο των ομιλητών και ενορχηστρώσε την παρουσία στην αίθουσα στελεχών που δεν ήταν μέλη του οργάνου με στόχο να εμποδιστεί η έκφραση κριτικής προς τον πρόεδρο. Νίκος Δένδιας και Ευρυπίδης Στυλιανίδης εξηγούν οτι αυτό είναι ο λόγος που δεν μίλησαν.

Από την άλλη, όμως, ένας δελφίνος που άσκησε κριτική στον Σαμαρά αποφάσισε να κάνει πίσω όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ο Μάκης Βορίδης και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, που έχουν κρατήσουν στάση στήριξης του κ. Σαμαρά χειροκροτήθηκαν ενθέρμως από το ακροατήριο.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος δήλωσε ανήσυχος από τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και στη Νέα Δημοκρατία. Γι΄ αυτό και η παραίτησή του ερμηνεύτηκε ως κίνηση επιστροφής στην ...Αθήνα. Το γεγονός, μάλιστα, ότι δεν είχε ειδοποιήσει τον κ. Σαμαρά για την απόφαση της παραίτησης του αιφνιδίασε και έκανε αίσθηση- ήταν κάτι που δεν περίμεναν οι σαμαρικοί.

Πηγή: parapolitika.gr