Μαργαρίτης Σχοινάς για συντάξεις: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και βλέπουμε


– Ενοχλημένος με τις… «πηγές» που μίλησαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για συμφωνία όσον αφορά στις συντάξεις άφησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς
– «Είναι πολύ σοβαρό θέμα, δεν προσφέρεται για εύκολες κουβέντες ή ενημερώσεις μέσω πηγών» είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν
– «Οι πηγές, οι κρουνοί και τα ρυάκια να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας»

Έντονα ενοχλημένος από τις «ευρωπαϊκές πηγές» που μίλησαν, την Παρασκευή (14.09.2018), στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς για τις συντάξεις εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και αφορά πολύ κόσμο, δεν νομίζω ότι προσφέρεται για εύκολες κουβέντες ή για ενημερώσεις μέσω πηγών όπως διάβασα πρόσφατα» ήταν το… πρώτο «καρφί» που έριξε ο Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας το πρωί του Σαββάτου (15.09.2018) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Και ζήτησε «οι πηγές, οι κρουνοί και τα ρυάκια να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας».

Χαρακτήρισε κλειδί τη συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, λέγοντας πως έχει πλέγμα δεσμεύσεων και είναι η βάση της εξόδου, το κλειδί της επιτυχίας. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως η Κομισιόν είναι ο εγγυητής της ομαλής τήρησης της συμφωνίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε είναι μια κατάσταση… «erga omnes». «Η σταθερότητα της Ελλάδας που βγαίνει από τα μνημόνια να είναι κατανοητή παντού γι’ αυγό είπαμε ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται», είπε. Σημείωσε δε ότι η Κομισιόν «είναι δίπλα στην Ελλάδα, όχι απέναντι».

Άφησε πάντως μια… χαραμάδα αισιοδοξίας για το θέμα με τις συντάξεις. Η Ελλάδα, είπε, είναι σε διαδικασία διαλόγου με την Κομισιόν για το πως θα διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός του 2019 στο πλαίσιο του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου» κατά το οποίο όλες οι χώρες της ευρωζώνης περνούν από… κόσκινο.

Μέσα από αυτή τη συζήτηση, λοιπόν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς άφησε τα πάντα ανοιχτά. «Θα δούμε τα περιθώρια που δίνουν τα πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε όσους το έχουν ανάγκη».
Ο Γιούνκερ και ο εφιάλτης του ’15

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς μίλησε και για το δύσκολο πρώτο εξάμηνο του 2015. Έκανε λόγο για εφιαλτικές στιγμές που «δεν θέλω να τις σκέφτομαι δεν θα ήθελα να τις ξαναζήσω». Αποθέωσε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως χωρίς εκείνον δεν θα είχε αποσοβηθεί η καταστροφή.

«Είχε πολλά πιστόλια πάνω από το κεφάλι του. Του έλεγαν μην μπλέκεις δεν είναι η δουλειά σου. Δεν άκουσε τις σειρήνες και βούτηξε στα βαθιά», είπε.

Πηγή: www.newsit.gr