Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ελάχιστες ώρες έχουν απομείνει πλέον πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, στη διάρκεια των οποίων η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποστείλει στους εταίρους τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει.

Η λίστα θα τεθεί στο μικροσκόπιο των Ευρωπαίων, οι οποίοι σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη θα αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν τα μέτρα.

Σε περίπτωση που ανάψει το «πράσινο φως», η λίστα θα χρειαστεί να περάσει για έγκριση και από τα εθνικά κοινοβούλια εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, η λίστα θα περιλαμβάνει σειρά μεταρρυθμίσεων, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητες για να πάρει ανάσα η κοινωνία και να πατήσει στα πόδια της η οικονομία.

«Θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ώστε οι φόροι να κατανέμονται με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος, από κοινωνικής πλευράς» σημείωσε μεταξύ άλλων, για να συμπληρώσει ότι «μία από τις επιτυχίες είναι ότι δεν συζητάμε το email Χαρδούβελη, δεν είναι στο τραπέζι των μεταρρυθμίσεων. Σκοπός μας είναι μια αμοιβαία επωφελής λύση».

Παράλληλα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, στη λίστα που καταρτίζεται δεν θα περιέχονται θέματα που αφορούν: τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, το ασφαλιστικό και τις αλλαγές στις συντάξεις, καθώς όλα αυτά θεωρούνται σαν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

Αντιθέτως, στη λίστα θα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για μέτρα όπως: αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πάταξη της διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο Τομέα, αλλαγές από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.