Με… μικρό καλάθι στο Eurogroup η Ελλάδα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Mε χαμηλές προσδοκίες προσέρχεται η Ελλάδα στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup. Μετά την αισιοδοξία των περασμένων ημερών, τόσο το Μαξίμου, όσο και ευρωπαίοι ιθύνοντες ρίχνουν τον πήχη ενόψει της σημερινής συνεδρίασης.

Οι ευρωπαίοι δανειστές της χώρας σκληραίνουν και πάλι τη στάση τους και απαιτούν την υποβολή αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση για παράταση του μνημονίου. Μάλιστα, αυτό θα έπρεπε να γίνει σήμερα για να ξεκινήσει η διαδικασία αποδοχής απο τα κοινοβούλια της ευρωζώνης και αυτή η πίεση εκμηδενίζει τις ελπίδες για λύση.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για «αγώνα αντοχής», δεν δέχεται την παράταση και μοιάζει να είναι ανυποχώρητη στα ζητήματα που έχει θέσει, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και τα εργασιακά.

Οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων ολοκληρώθηκαν το Σάββατο το βράδυ, όπως ήταν προγραμματισμένο και όπως ξεκαθαρίστηκε απο την αρχή, ο ρόλος τους ήταν να αναζητήσουν συγκλίσεις και αποκλίσεις. Οι εργασίες κατέδειξαν πάντως πως τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και ότι θα πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές.

Πάντως, η ελληνική πλευρά φέρεται ναι είναι σύμφωνη με τους εταίρους σε θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της διαφθοράς, την φοροδιαφυγή και την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Κάθε πλευρά έχει, πλέον, το δικό της κείμενο και γνωρίζει τα πεδία συμφωνίας και διαφωνίας, το οποίο θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του EwG, Τόμας Βίζερ στους υπουργούς.

Τέλος, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες είναι πιθανόν να γίνει και νέα συνεδρίαση του Eurogroup εντός της εβδομάδας, ή ακόμα και Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, εάν δεν σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος σήμερα.

Πηγή: moneypro.gr