Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας “κλειδί” στις διαπραγματεύσεις

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις πλέον μετά την επιστροφή της ελληνικής αποστολής από το Παρίσι χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και με την διαπιστωμένη άρνηση της Τρόικας να δεχθεί τα ελληνικά επιχειρήματα. Το πρώτο βήμα για την εκτίμηση της κατάστασης είναι η συνάντηση μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή νωρίτερα.

Εκτός από τις διαφωνίες στο δημοσιονομικό επίπεδο με το μέγεθος της "μαύρης τρύπας" στον προϋπολογισμό να αποτελεί το μεγαλύτερο γνωστό αγκάθι στις συζητήσεις, υπάρχει και ένα πολιτικό ζήτημα. Η εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών θεωρείται ότι οι εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ασκούν μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει πολιτική πέρα από τους τρεις μήνες που υπολείπονται. Από την πλευρά της κυβέρνησης η παρούσα πολιτική συγκυρία ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης προς τους δανειστές αφού η μη συμφωνία θα οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια με τις επιλογές να είναι δύο. Πρόωρες εκλογές ή κυβέρνηση εθνικού σκοπού. 

Πηγή:parapolitika.gr