Ορισμός Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών, αρμοδίου επί Θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο μέχρι πρότινος Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης, με απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Τόσκα, από τις 3 Οκτωβρίου 2017.
Πρόκειται ουσιαστικά για αναβάθμιση της προϋφιστάμενης θέσης με αρμοδιότητες που καθορίζονται στο Π.Δ. 119/2017 (02-10-17):

α) εποπτεία και έλεγχο των Διευθύνσεων Αλλοδαπών, Προστασίας Συνόρων και Διαχείρισης Μετανάστευσης του οικείου Κλάδου του Αρχηγείου και των περιφερειακών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας,

β) εποπτεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α.),

γ) άσκηση των διοικητικών αρμοδιοτήτων σε θέματα αλλοδαπών,

δ) μέριμνα για την επικοινωνία, επαφή και συνεργασία των υπηρεσιών του πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της Ελληνικής Αστυνομίας με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τα συναρμόδια Υπουργεία, Αρχές και Υπηρεσίες, σχετικά με την αναγκαία συνδρομή για την ανάπτυξη δράσεων κοινής αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης και

ε) εκπροσώπηση του Υπουργείου κατ’ εξουσιοδότηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών σε συναντήσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις διεθνούς επιπέδου σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και τις σχετικές αρμοδιότητες και δράσεις των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο κ. Φιλιππάκος, με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων καθηκόντων του, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017, δήλωσε:

«Με ιδιαίτερη χαρά, τιμή και υψηλό αίσθημα ευθύνης, συνεχίζω τη θητεία μου στο Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα στο Προστασίας του Πολίτη, από τη θέση πλέον του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης.

Η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, όπως άλλωστε αποδεικνύει και η σύσταση της εν λόγω Γραμματείας, που έρχεται ως φυσικό επακόλουθο μιας συλλογικής προσπάθειας 2,5 περίπου ετών.

Από τον Απρίλιο του 2015, όταν ανέλαβα τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών, μέχρι σήμερα, βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, η Πολιτική Προστασία και όλα τα συνεργαζόμενα Υπουργεία, Αρχές και Φορείς, αλλά και η ίδια η κοινωνία μας στο σύνολό της, κληθήκαμε να διαχειριστούμε, με δύναμη ψυχής, ένα ζήτημα το οποίο «ξεπερνά» τη χώρα μας, ένα ζήτημα ευρωπαϊκό. Οφείλουμε όλοι πολλά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους άνδρες και τις γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, σε αυτήν την προσπάθεια. Παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζουμε με ζήλο, αποφασιστικότητα και πάντα με κατεύθυνση ανθρωποκεντρική.

Από την πλευρά μου, θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου, την Κυβέρνηση και ειδικότερα τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο. Ευχαριστώ επίσης για την αμέριστη στήριξη και τη συνεργασία τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, όπως και όλους τους συναδέλφους και συνεργάτες μου, με τους οποίους πορευθήκαμε και εξακολουθούμε να βαδίζουμε μαζί, με γνώμονα το κοινό καλό, την προσφορά προς την πατρίδα και την αποτελεσματική υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.»