Ο γαμπρός του Παπακωνσταντίνου οφείλει 528.000 ευρώ στο Δημόσιο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο διεγραμμένος γαμπρός χρωστάει στο δημόσιο, ενώ έχει λεφτά στην Ελβετία

Μία αποκάλυψη φωτιά έφερε στο φως η εφημερίδα «Δημοκρατία» για το γαμπρό του άλλοτε τσάρου της οικονομίας επί Γιώργου Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Ρωσσώνης, του οποίου το όνομα έγινε γνωστό από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και της σχέσης του με το Γιώργο Παπακωνσταντίνου, φέρεται σύμφωνα με πόρισμα να χρωστά στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα 528.000 ευρώ, τίμημα το οποίο αρνείται να καταβάλει.

Όπως αποκαλύφθηκε μέσα από την απόρρητη αναφορά εσωτερικού διοικητικού ελέγχου που είχε διατάξει ο μέχρι πρότινος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ κ. Κωνσταντίνος Πιλάλης, η υπόθεση αφορά το τίμημα τεσσάρων πυροβόλων Α-30Χ173 που κατασκευάστηκαν στη χώρα μας και έχει εδώ και δύο χρόνια παραλάβει η εταιρία Oto Melara, εταιρία με την οποία το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί προνομιακή σχέση τα τελευταία χρόνια μιας και έχει αναλάβει πλήθος εξοπλιστικών προγραμμάτων. 

Η εταιρία εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον Ανδρέα Ρωσσώνη αλλά και τον 86χρονο συνέταιρο του Αλμπέρτο Μοντιάνο, μέλη της οικογένειας του οποίου βρίσκονται επίσης στην περιβόητη Λίστα Λαγκάρντ. 

Παρά τα συνεχή αιτήματα για εξόφληση του ποσού, ο Ρωσσώνης αναφέρει πως αδυνατεί να καταβάλει το ποσό διότι μαζί με τα πυροβόλα έπρεπε να έχουν δοθεί και 600 φυσίγγια των 30 mm προκειμένου να εξακριβωθεί η επιχειρησιακή τους επάρκεια. 

Κάτι τέτοιο όμως όπως επισημαίνουν κύκλοι των ΕΑΣ, δεν προβλέπονταν στη συμφωνία, γεγονός που δε δημιουργεί καμία νομική υποχρέωση για την ελληνική εταιρία. Η πλευρά του γαμπρού του Γιώργου Παπακωνσταντίνου πάντως, σημειώνει πως υπήρξε προφορική δέσμευση του υπεύθυνου πωλήσεων της ΕΑΣ για δωρεά των φυσιγγίων, παρά το γεγονός πως η ιταλική εταιρία είχε εγγράφως προσφέρει 60.000 ευρώ για την αγορά τους. Στο πόρισμα πάντως, δημιουργούνται υπόνοιες πως είχε βοήθεια «εκ των έσω» προκειμένου να παρερμηνεύει τους όρους των συμβάσεων. 

Επίσημο έγγραφο που να καλύπτει τους ισχυρισμούς Ρωσσώνη πάντως δεν υπάρχει, ωστόσο αυτό που προκαλεί ερωτηματικά είναι το γεγονός πως τα ΕΑΣ δεν έχουν κινηθεί νομικά εναντίον του, παρά την άρνηση του να καταβάλει τις βεβαιωμένες οφειλές αλλά και το γεγονός πως η ελληνική επιχείρηση πούλησε τα οπλικά συστήματα σε τιμή κόστους. 

Ευθύνες πάντως καταλογίζει το πόρισμα και στην ΕΑΣ, καθώς όπως επισημαίνεται «υπήρξαν ατυχείς χειρισμοί και άστοχες ενέργειες υψηλού κινδύνου, οι οποίες τροφοδότησαν τα επιχειρήματα που σήμερα επικαλείται η πλευρά Ρωσσώνη. Πιο συγκεκριμένα, στην απόρρητη αναφορά του κ. Πιλάλη προς τον υφυπουργό Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλο η προθυμία του υπεύθυνου πωλήσεων κ. Αντάρτη να δωρίσει υλικό που ο Oto Melara είχε προθυμοποιηθεί να αγοράσει χαρακτηρίζεται από το πόρισμα ως "απιστία και διαφθορά». 

Ο απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών που «ήθελε να κερδίζει πάντα», όπως λένε χαρακτηριστικά παλαιοί γνωστοί του, έχει πάντως παρελθόν στα εξοπλιστικά της χώρας μας καθώς πέρα από τα ζητήματα του ΓΕΝ στα οποία ενεπλάκη, φέρεται να προωθούσε λύση και στο ζήτημα παραλαβής των αεροσκαφών μέσης μεταφορικής ικανότητας C-27 J Spartan, επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Για τα εν λόγω αεροσκάφη το ελληνικό κράτος έχει πληρώσει το 60% του συνολικού κόστους, ωστόσο η Πολεμική Αεροπορία αρνείται να τα παραλάβει λόγω τεχνικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν. Παρ' όλα αυτά ο εκπρόσωπος της εταιρίας Alenia, Θ. Ασημακόπουλος αλλά και ο Α. Ρωσσώνης, επέμειναν να γίνει κανονικά η πώληση των πέντε αεροσκαφών και να ενεργοποιηθεί η οψιόν αγοράς άλλων τριών. 

Η σύμβαση πάντως, η οποία υπεγράφη επί Υπουργίας Γ. Παπαντωνίου κόστισε στους Έλληνες φορολογούμενους 273.200.000 ευρώ για αεροσκάφη, αποδεικνύονται ανεπαρκή. 

Ο κ. Θόδωρος Ασημακόπουλος φέρεται να ήταν ένας εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση της «Proton Bank» και παρουσιάζεται από πηγές της Ιπποκράτους ως το πρόσωπο που μεσολάβησε ώστε να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, επί προεδρίας κ. Γιώργου Παπανδρέου τον καιρό του σκανδάλου της Proton. 

Όπως γνωρίζουν πολλοί στη Βουλή, ο κ. Ασημακόπουλος εμφανιζόταν παλιότερα ως επικοινωνιολόγος του κ. Κουβέλη και μετά το 2009, ως σύμβουλος του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Φέρεται μάλιστα να έχει ισχυρισθεί σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι είχε επαφές και κοινές αναζητήσεις με τον κ. Νίκο Παπανδρέου.