Σε «αναμμένα κάρβουνα» τραπεζίτες και καταθέτες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η καθυστέρηση σε θέματα ρύθμισης «κόκκινων» δανείων, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει εγείρει συζητήσεις για την πιθανότητα οι τράπεζες να χρειαστούν κεφάλαια, μολονότι τουλάχιστον μέχρι αυτήν τη στιγμή τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας εκτιμάται πως βρίσκονται απολύτως εντός στόχων σε ό, τι αφορά τα πλάνα αναδιάρθρωσης.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, απαιτεί την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών με ποσό 5 δισ. ευρώ, το μισό δηλαδή των 10 δισ. ευρώ που γράφει ότι ίσως χρειαστούν στην τελευταία του έκθεση. Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να απορρίπτει τους υπολογισμούς του Ταμείου και αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία στην εκπρόσωπό του Ντέλια Βελκουλέσκου που δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες.

Την ίδια ώρα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η έλευση της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Ν. Νουί στην Αθήνα. Η σιδηρά κυρία των ευρωπαϊκών τραπεζών θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία του εγχώριου τραπεζικού κλάδου με το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στα «κόκκινα» δάνεια.

«Κόκκινα» δάνεια, εξωδικαστικός μηχανισμός, διοικήσεις τραπεζών και ανακεφαλοποιήση θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση σε τεχνικό επίπεδο της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, ώστε αν όχι στις 20 Μαρτίου, το αργότερο στο Εurogroup της 7ης Απριλίου να υπάρξει συνολική απόφαση για την Ελλάδα.

Οι τραπεζίτες ανησυχούν

Με τον κίνδυνο ενεργοποίησης ενός επικίνδυνου σπιράλ βρίσκονται αντιμέτωπες οι τράπεζες εξαιτίας της αδυναμίας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και του ολοένα και αυξανόμενου κινδύνου εκτροχιασμού και του τρίτου μνημονίου.

Είναι γεγονός ότι η καθυστέρηση στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ και μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχουν προβληματίσει τις διοικήσεις των τραπεζών.

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι μέχρι τώρα κάθε μνημόνιο συνοδεύτηκε με ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και προειδοποιούν ότι τυχόν τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο υποχρεώνει τη συμμετοχή στο κόστος εξυγίανσης όλων των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένων και των καταθετών.