Με ποιον τρόπο μπορείτε να γλιτώσετε τις κατασχέσεις

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


''Παραθυράκι" που δίνει ανάσα σε 1.800.000 φορολογούμενους

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ φτάνοντας τα 61,3 δισ. ευρώ. Μόνο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπέρασαν τα 8 δισ. και έτσι το υπουργείο φαίνεται ότι ακολουθεί μια λογική "Δώστε ότι έχετε ευχαρίστηση και σώστε την περιουσία σας".

Με κατάθεση μικροποσού κάθε μήνα γλιτώνετε την κατάσχεση. Δηλαδή υπάρχει μια σιωπηρή απόφαση να γίνονται τα ''στραβά μάτια'' και να μην εφαρμόζεται ο νόμος που προβλέπει κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων καταθέσεων κλπ σε περίπτωση οφειλών, εφόσον ο φορολογούμενος δείχνει καλή πίστη.

katasxeseis45 434226451

Η διαδικασία

Οι φορολογούμενοι, χάρη στο taxis έχουν την δυνατότητα να τυπώνουν την ταυτότητα της οφειλής είτε με αναγραφή του οφειλόμενου ποσού είτε χωρίς. Στην δεύτερη περίπτωση, ο φορολογούμενος μπορεί να πάει στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και να καταβάλει όποιο ποσό έχει τη δυνατότητα.

Όπως τονίζει με δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, «εφόσον οι φορολογούμενοι δίνουν αυτό το άτυπο «έναντι» κάθε μήνα μπορούν να προστατευθούν από ενδεχόμενες κατασχέσεις, καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών τους στοιχείων». Καλό είναι όμως όπως τονίζει να ενημερώνουν και την εφορία οι ίδιοι για την καταβολή του ποσού για να αποφευχθεί κάποια... κατά λάθος κατάσχεση.

Ουσιαστικά η άτυπη ρύθμιση αφορά περίπου 1.800.000 φορολογούμενους με οφειλές ως 5.000 ευρώ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που πολλές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι συνεπείς.

Βέβαια, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι έλεγχοι συνεχίζονται. Εάν για παράδειγμα κάποιος καταβάλει ένα μικροποσό, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζει μεγάλο εισόδημα σε σχέση με την οφειλή τότε δεν γλιτώνει από την κατάσχεση.

Επίσης οι φορολογούμενοι που επιλέγουν τις πληρωμές έναντι θα πρέπει να ξέρουν πως οι έναντι πληρωμές δεν σβήνουν τις προσαυξήσεις της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής. Ότι απομένει, μετά την πληρωμή του έναντι, θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με τόκο (8,76% το χρόνο) και πρόστιμα 10% μετά την πάροδο διμήνου, 20% μετά την πάροδο έτους και 30% μετά την πάροδο διετίας, προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Ιανουαρίου 2014