«Βόμβα» Βαρουφάκη: Το ΔΝΤ μου είχε προτείνει «κούρεμα» 54 δισ. ευρώ για το ελληνικό χρέος

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με αφορμή τις αποκαλύψεις του Wikileaks σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση, ο γερμανικός ιστότοπος Spiegel Online δημοσιεύει άρθρο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στο οποίο o πρώην υπουργός αποκαλύπτει πως τον Φεβρουάριο του 2015 ο Πολ Τόμσεν του είχε προτείνει «κούρεμα» ύψους 54 δισ. ευρώ για το ελληνικό χρέος.

Ο Γ. Βαρουφάκης προβλέπει αναμέτρηση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας σε ό,τι αφορά την ελληνική υπόθεση, ενώ εκφράζει φόβους για σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ δανειστών και Ελλάδα το καλοκαίρι.

Ολόκληρο το άρθρο του Γ. Βαρουφάκη έχει ως εξής:

«Μετά το πράσινο φως για το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης τον Μάιο του 2010, το ΔΝΤ παραβίασε έναν από τους σημαντικότερους κανόνες του. Να μην χρηματοδοτεί χρεοκοπημένες χώρες. Από τότε η ηγεσία του Ταμείου βιώνει την εξέγερση των συνεργατών του που εμμένουν σε έξοδο του ΔΝΤ, με το επιχείρημα: Σε περίπτωση που η ΕΕ συνεχίσει να αρνείται διαγραφή του ελληνικού χρέους το Ταμείο θα πρέπει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης.

Η υποκρισία της Κομισιόν

Τον Φεβρουάριο του 2015, μόλις ανέλαβα το υπουργείο Οικονομικών, γνώρισα τον Πολ Τόμσεν, ο οποίος έδειχνε να ενδιαφέρεται ακόμα περισσότερο και από μένα τον ίδιο για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Τουλάχιστον 54 δις ευρώ του ελληνικού χρέους, που απέμειναν μετά το πρώτο πρόγραμμα στήριξης, θα πρέπει να διαγραφούν άμεσα σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις», έλεγε ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ.

Ηχούσε σαν μουσική στα αφτιά μου. Ήμουν έτοιμος να μιλήσω για «σοβαρές μεταρρυθμίσεις». Όμως η συζήτηση δεν συνεχίστηκε ποτέ, γιατί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήθελε ούτε να ακούσει για διαγραφή του ελληνικού χρέους. (…)

Το ΔΝΤ έχει δίκιο: Οι αριθμοί της Κομισιόν δεν «βγαίνουν». Είναι υποκρισία όταν η Κομισιόν κάνει σαν να επιδιώκει ένα πρόγραμμα λιτότητας light, τη στιγμή που το «όχι» της στο κούρεμα σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, άρα θα πρέπει να επιβληθεί ακόμα πιο αυστηρή λιτότητα.

 

Οι λανθασμένοι υπολογισμοί της Κομισιόν έχουν πολιτικά κίνητρα: Σε περίπτωση διορθώσεων η Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει να παραδεχθεί ότι το 2010 υποσχέθηκε στην γερμανική βουλή κάτι που δεν μπορεί να τηρηθεί. Ότι η χρεοκοπημένη Ελλάδα θα επιστρέψει κάθε σεντ με τους τόκους. Η παραδοχή αυτή θα ήταν, υπό τις παρούσες συνθήκες, πολιτικό δηλητήριο για την γερμανίδα καγκελάριο. (…)

Θα εξαναγκαστεί σε αποφάσεις η Α. Μέρκελ;

Οι διαρροές στην WikiLeaks δείχνουν ότι διεξάγεται ένας φθοροποιός πόλεμος μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας. Δείχνουν επίσης ότι το ΔΝΤ εξετάζει σοβαρά μια τακτική αναβλητικότητας έτσι ώστε οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν τον Ιούλιο, σπρώχνοντας για μια ακόμα φορά την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, όπως έγινε τον Ιούλιο του 2015.

Με μια διαφορά: Αυτή τη φορά δεν θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας εκείνος που θα εξαναγκαστεί σε αποφάσεις, αλλά η γερμανίδα καγκελάριος.

Θα αποδεχθεί η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στοχεύει σε μια επιστροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, την γραμμή των υφισταμένων της; Πώς θα αντιδράσει η Α. Μέρκελ στις δημοσιεύεις της WikiLeaks; Θα αλλάξουν οι πρωταγωνιστές την στρατηγική τους, τώρα που η κοινή γνώμη ενημερώθηκε;

Την ώρα που σκέπτομαι τα ερωτήματα αυτά με πλημμυρίζει λύπη. Πέρυσι την άνοιξη η Ελλάδα είχε τα όπλα να αντιμετωπίσει την ανικανότητα της τρόικας. Δεν της επιτράπηκε ωστόσο να τα χρησιμοποιήσει. Το αποτέλεσμα: Το κύρος της Ευρώπη πλήττεται ολοένα και περισσότερο και το μόνο που απομένει στον ελληνικό λαό είναι να βλέπει τις προοπτικές του να χειροτερεύουν.

Πηγή μετάφρασης: Deutsche Welle

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr