Κορονοϊός – «Ναυάγιο» στο Eurogroup: Διεκόπη η τηλεδιάσκεψη – Θα συνεχιστεί την Πέμπτη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ανεπαρκείς για άλλη μία φορά φάνηκαν οι Ευρωπαίοι αφού απέτυχαν να βρουν άμεσα μία λύση που τόσο ανάγκη έχουν οι λαοί της Γηραιάς Ηπείρου. Το Eurogroup παρά την μαραθώνια τηλεδιάσκεψη δεν ανακοινώνει τίποτα και συνεχίζεται την Πέμπτη.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν, με διακοπές, όλη νύχτα. Μεγάλο μέρος τους αναλώθηκε σε διαβουλεύσεις μεταξύ του Μάριο Σεντένο και μικρών ομάδων υπουργών για να βρεθεί η χρυσή τομή που θα έπρεπε την κατάληξη σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, ήρθαμε κοντά σε μια συμφωνία, αλλά δεν καταλήξαμε ακόμη», αναφέρει σε μήνυμα του στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Μάλιστα, αναφέρει ότι αναστέλλει τις εργασίες του Eurogroup, το οποίο θα συνεχίσει αύριο, Πέμπτη.

H Γερμανία, η Ολλανδία και οι χώρες που συντάσσονται μαζί και πίσω από αυτές, κατέδειξαν πως δεν επιθυμούν να γεφυρώσουν το χρόνιο χάσμα Βορρά-Νότου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα να θέτουν εν κινδύνω την σταθερότητα στη Γηραιά Ήπειρο την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Την ώρα που οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών έχουν έρθει άνω κάτω προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, οι Βόρειοι μένουν στάσιμοι σε μία εμμονική προσήλωση προς τα μνημόνια παραγνωρίζοντας πως για πρώτη φορά η ΕΕ έρχεται αντιμέτωπη με μία τόσο σοβαρή εξωγενή κρίση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως όταν και επισήμως εγκαταλείφθηκε κάθε προσπάθεια για αποφάσεις έστω τα ξημερώματα και ορίστηκε η συνέντευξη Τύπου για σήμερα το πρωί στις 11, η οποία και τελικώς ακυρώθηκε, δεν υπήρχε στο τραπέζι ούτε καν προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup!

Το Eurogroup, που διενεργήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, κλήθηκε να οριστικοποιήσει τις προτάσεις του προς τους ηγέτες των κρατών-μελών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας. Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. που τάσσονται υπέρ της έκδοσης κοινού χρέους, ανέρχονται σε 11 μετά την πρόσθεση της Κύπρου και της Μάλτας.

Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και άλλες χώρες, τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωπαϊκών τίτλων χρέους με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι να δηλώνει ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε συναίνεση, πρέπει να περιλαμβάνει ένα κοινό εργαλείο το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, όχι να πάρει χρόνια. Η αμοιβαιοποίηση των υποχρεώσεων αφορά το μέλλον και συγκεκριμένα την αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι τα χρέη του παρελθόντος».

Η γαλλική πρόταση αφορά ένα ταμείο πεπερασμένη διάρκειας (5-10 ετών) που θα μπορεί να εκδίδει χρέος με την «κοινή και εις ολόκληρον» εγγύηση των κρατών-μελών της Ε.Ε. και εξακολουθεί να προσκρούει στις αντιστάσεις των Γερμανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας και Αυστρίας. Η Ισπανία, από την πλευρά της, παρουσίασε χθες μια πρόταση για ένα όχημα ειδικού σκοπού με διαχειριστή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα μπορεί να δανείζεται στις αγορές με την εγγύηση του ΠΔΠ και των εσόδων από έναν νέο ψηφιακό φόρο, και θα χορηγεί τους πόρους τους, ως μεταβιβάσεις, στις χώρες που θα έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Οι «φειδωλοί» του Βορρά από την άλλη, με επικεφαλής την Ολλανδία, επέμεναν ότι η παροχή χρηματοδότησης από την προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) του ESM πρέπει να συνοδευτεί, έστω σε δεύτερη φάση, με όρους μακροοικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής – κάτι το οποίο ειδικά η Ιταλία απορρίπτει. Σε συνέντευξη Τύπου προχθές, ο Τζουζέπε Κόντε είχε εκφράσει την περιφρόνησή του για λύση του ESM. «ΕSM όχι. Ευρωομόλογα απόλυτα ναι. Είναι η λύση, η σοβαρή, η αποτελεσματική, η επαρκής αντιμετώπιση στην έκτακτη ανάγκη που βιώνουμε» δήλωσε.

Πηγή