ΟΑΕΔ: Τα 16 άγνωστα επιδόματα που πρέπει να γνωρίζετε

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κι όµως, υπάρχουν 16 επιδόµατα του ΟΑΕ∆ που πολλοί δεν γνωρίζετε επακριβώς. Ο διοικητής του ΟΑΕ∆, Σπύρος Πρωτοψάλτης, τα παρουσιάζει αποκλειστικά για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Μια σειρά σηµαντικών επιδοµάτων, βοηθηµάτων και παροχών διαθέτει ο ΟΑΕ∆ για την ενίσχυση και προστασία του εργατικού δυναµικού της χώρας. Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Οργανισµό µόνο για το γνωστό επίδοµα ανεργίας, η εργαλειοθήκη του περιλαµβάνει ένα ευρύ φάσµα πολιτικών που αποσκοπούν στην οικονοµική στήριξη και κάλυψη ασφαλιστικών αναγκών των πολιτών.

Μεταξύ αυτών, οι 16 κυριότερες παροχές:

î Επίδοµα ανεργίας: Το βασικό µηνιαίο επίδοµα ανεργίας ανέρχεται στα 399,25 ευρώ για διάστηµα από 80 έως 300 ηµέρες, συν τις ενισχύσεις εορτών. Για κάθε προστατευόµενο µέλος της οικογένειας προσαυξάνεται κατά 10%.

î Επίδοµα µακροχρόνιας ανεργίας: Όσοι έχουν εξαντλήσει το 12µηνο επίδοµα ανεργίας, δικαιούνται για άλλους 12 µήνες το µηνιαίο επίδοµα µακροχρόνια ανέργων, που ανέρχεται στα 200 ευρώ. Ισχύουν εισοδηµατικά κριτήρια.

î Βοήθηµα ανεργίας ελεύθερων επαγγελµατιών, ασφαλισµένων του ΕΦΚΑ (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, τ. ΕΤΑΑ): Το βοήθηµα είναι 360 ευρώ τον µήνα, για 3 έως 9 µήνες, ανάλογα µε τα έτη ασφάλισης. Ισχύουν εισοδηµατικά κριτήρια.

î Ειδικό εποχικό βοήθηµα: Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήµατος κυµαίνεται από 508 έως 1.016 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ στο τρίµηνο Σεπτεµβρίου-Νοεµβρίου κάθε έτους.

î Ειδικό βοήθηµα τρίµηνης παραµονής στο Μητρώο Ανέργων, Επίσχεσης Εργασίας και Αποφυλακισµένων: Οσοι συµπληρώσουν 3 µήνες εγγεγραµµένοι στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕ∆ και έχουν δουλέψει τουλάχιστον 60 ηµέρες το προηγούµενο έτος δικαιούνται 239,55 ευρώ. ∆ικαιούχοι είναι επίσης όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και το βοήθηµα ανέρχεται σε 319,40 ευρώ. Οι αποφυλακισµένοι δικαιούνται βοήθηµα έως 239,55 ευρώ, αλλά δίνεται 3 φορές στο ίδιο ηµερολογιακό έτος ανά µήνα.

î Ειδικό βοήθηµα µετά τη λήξη του επιδόµατος ανεργίας: Εάν για έναν µήνα µετά τη λήξη του επιδόµατος ανεργίας ο δικαιούχος παραµένει εγγεγραµµένος άνεργος, λαµβάνει εφάπαξ 207,61 ευρώ, προσαυξανόµενο κατά 10% για κάθε προστατευόµενο µέλος της οικογένειας.

î Παροχή λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη: Όσοι εργάζονται σε επιχείρηση που πτωχεύει, λαµβάνουν εφάπαξ παροχή που αντιστοιχεί σε ανεξόφλητες αποδοχές έως 3 µήνες και ασφαλίζονται σε όλους τους κλάδους.

î Ειδική παροχή προστασίας µητρότητας: Οι εργαζόµενες του ιδιωτικού τοµέα µετά τη λήξη της λοχείας δικαιούνται ειδική παροχή για 6 µήνες ίση µε τον κατώτατο µισθό και ασφαλίζονται στους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και ασθένειας.

î Συµπληρωµατική παροχή µητρότητας: Οι εργαζόµενες µε σύµβαση ιδιωτικού δικαίου κατά τη διάρκεια της κυοφορίας και λοχείας δικαιούνται συµπληρωµατική παροχή για διάστηµα έως 4 µήνες που καλύπτει τη διαφορά µεταξύ των αποδοχών που θα λάµβαναν και του επιδόµατος µητρότητας του ΕΦΚΑ που λαµβάνουν, και επίσης ασφαλίζονται στον κλάδο κύριας ασφάλισης.

î Προαιρετική ασφάλιση µακροχρόνια ανέργων για θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος: ∆ικαιούχοι είναι οι µακροχρόνια άνεργοι (εγγεγραµµένοι πάνω από 12 µήνες) που τους υπολείπονται έως 1.500 µέρες ασφάλισης για τη συµπλήρωση της ελάχιστης προϋπόθεσης θεµελίωσης πλήρους σύνταξης στον ΕΦΚΑ. Ο ΟΑΕ∆ καταβάλλει τις εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

î Επίδοµα διαµονής σε τουριστικά καταλύµατα (κοινωνικός τουρισµός): ∆ικαιούχοι είναι εργαζόµενοι, επιδοτούµενοι άνεργοι και εργαζόµενες. Επίσης, εγγεγραµµένοι άνεργοι ΑµεΑ µε ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω είναι δικαιούχοι χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

î Επίδοµα διαµονής σε παιδικές κατασκηνώσεις: ∆ικαιούχοι είναι τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών των εργαζοµένων, των επιδοτούµενων ανέργων, και εργαζόµενες που λαµβάνουν την παροχή προστασίας µητρότητας, µε τουλάχιστον 50 ηµέρες εργασίας, επιδόµατος, ή παροχής αντίστοιχα κατά το προηγούµενο έτος. Επίσης, οι άνεργοι που είναι εγγεγραµµένοι για διάστηµα τουλάχιστον 4 µηνών στο µητρώο του ΟΑΕ∆ είναι δικαιούχοι.

î Επιταγή αγοράς βιβλίων: ∆ικαιούχοι είναι εργαζόµενοι, επιδοτούµενοι άνεργοι και εργαζόµενες που λαµβάνουν την παροχή προστασίας µητρότητας µε τουλάχιστον 50 µέρες εργασίας, επιδόµατος ή παροχής, αντίστοιχα, κατά το προηγούµενο έτος.

î Επιταγή θεάµατος: ∆ικαιούχοι είναι εργαζόµενοι, επιδοτούµενοι άνεργοι και εργαζόµενες που λαµβάνουν την παροχή προστασίας µητρότητας, µε τουλάχιστον 50 ηµέρες εργασίας, επιδόµατος, ή παροχής, αντίστοιχα, κατά το προηγούµενο έτος. Επίσης, οι άνεργοι που είναι εγγεγραµµένοι για διάστηµα τουλάχιστον 4 µηνών στο µητρώο του ΟΑΕ∆ είναι δικαιούχοι.

î ∆ωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων: ∆ικαιούχοι είναι τα βρέφη από οκτώ µηνών έως 2,5 ετών και τα νήπια από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στο νηπιαγωγείο.

î Παροχή ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης για ανέργους: ∆ικαιούχοι είναι 1) Ανεργοι νέοι έως 29 ετών που είναι εγγεγραµµένοι στο µητρώο του ΟΑΕ∆ για διάστηµα τουλάχιστον 2 µηνών, 2) Μακροχρόνια άνεργοι 30-54 ετών µε 600-3.000 ηµέρες ασφάλισης, και 3) Μακροχρόνια άνεργοι 55 ετών και άνω µε 3.000-4.500 ηµέρες ασφάλισης.