Εφάπαξ: Πιο… ζεστά Χριστούγεννα για 1.400 συνταξιούχους


Πιο «ζεστά» Χριστούγεννα για 1.400 συνταξιούχους που θα πάρουν εφάπαξ. Ποιοι το δικαιούνται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μέχρι πότε θα καταβληθεί το ποσό στους λογαριασμούς.

Πιο “ζεστά” Χριστούγεννα θα κάνουν 1.400 συνταξιούχοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα πάρουν εφάπαξ βοηθήματα.

Συγκεκριμένα, μέχρι τα τέλη του 2019 θα πρέπει να υλοποιηθούν όσες αποφάσεις ληφθούν μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Όσες ληφθούν από τις 19 Δεκεμβρίου και μετά, θα εξοφληθούν από τη νέα χρονιά.

Σε ποιους θα δοθούν τα εφάπαξ

Αναλυτικά προβλέπεται, όπως αναφέρει η Καθημερινή, μέχρι τα Χριστούγεννα να εξοφληθούν:

– 300 εφάπαξ δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων (ΤΠΔΥ – ΤΠΔΚΥ) τα οποία κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 23.000 ευρώ και 25.000 ευρώ αντίστοιχα.

– 400 εφάπαξ ναυτικών, δηλαδή αξιωματικών εμπορικού ναυτικού (ΤΠΑΕΝ) τα οποία κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 7.000 ευρώ και κατωτέρων πληρωμάτων εμπορικού ναυτικού (ΤΠΚΠΕΝ) τα οποία κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 4.700 ευρώ.

Παγίως καταβάλλονται περισσότερα εφάπαξ βοηθήματα ανά μήνα για τα κατώτερα πληρώματα, καθώς εκεί εντοπίζονται και οι περισσότερες εκκρεμότητες (δεν αποκλείεται μάλιστα τα «χριστουγεννιάτικα» εντάλματα να υπερβούν τα 400 και να αγγίξουν ενδεχομένως τα 500)

– 150 εφάπαξ ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ) που αιτήθηκαν το βοήθημα επειδή συμπλήρωσαν 20ετία ή επειδή συνταξιοδοτήθηκαν. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 15.000 οι πρώτοι και 10.000 οι δεύτεροι.

– 400 εφάπαξ εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ) τα οποία κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 2.800 ευρώ.

– 150 εφάπαξ μεταλλεργατών (πρ. ΤΑΠΕΜ) τα οποία κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 7.500 ευρώ

Τι πρέπει να προσέξετε

Το εφάπαξ βοήθημα είναι ακατάσχετο έως το 50% του ύψους του. Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν χρωστά κάποιος στο Δημόσιο και εισπράξει το εφάπαξ του, αυτό το ποσό δεν μπορεί να κατασχεθεί σε ποσοστό πάνω από 50%.

Επίσης οι δικαιούχοι πρέπει να γνωρίζουν πως απαιτούνται περίπου 3-4 εργάσιμες ημέρες μετά την έκδοση του εντάλματος, μέχρι να «δουν» στους λογαριασμούς τους το ποσό του εφάπαξ που έχει πιστωθεί.

Οι συντάξεις Ιανουαρίου

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι συντάξεις Ιανουαρίου θα καταβληθούν νωρίτερα, από τις 18 Δεκεμβρίου, ως εξής:

– Στους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, η πληρωμή των συντάξεων θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 18 του μηνός.

– Για τους δικαιούχους του ΙΚΑ, του Δημοσίου και του ΝΑΤ, οι συντάξεις θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, ενώ
την ίδια μέρα, θα καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις.

πηγή: kathimerini.gr