ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ με τις τράπεζες – ΔΕΙΤΕ τι συμβαίνει!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κατά εκατοντάδες χιλιάδες στέλνουν τις προειδοποιητικές επιστολές οι τράπεζες σε όσους έχουν δάνεια και έχουν αθετήσει δόσεις. Αν αδιαφορήσουν τους έρχεται και δεύτερη επιστολή και μετά ξεκινούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού ακόμα και της πρώτης κατοικίας τους.

Ξεπέρασαν τις 500.000 οι προειδοποιητικές επιστολές των τραπεζών σε δανειολήπτες που χρωστούν δόσεις και δεν έχουν γίνει ακόμα ''κόκκινα'' τα δάνεια τους.

Αν δεν εξοφλήσουν μέσα σε 15 ημέρες τότε θα τους έρθει η τελευταία, αυστηρότερη, προειδοποιητική επιστολή. Σε αυτήν θα αναφέρεται άλλη μία 15νθήμερη προθεσμία που μόλις παρέλθει τότε θα ξεκινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμού ακόμα και κύριας κατοικίας.

Και όλα αυτά γιατί σύμφωνα με την Ημερησία αρχίζουν οι πωλήσεις δανείων σε funds, τα οποία ''καραδοκούν'' όχι μόνο για τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, αλλά και για τα εξυπηρετούμενα μαζί με τα "κόκκινα" του ίδιου δανειολήπτη.

Πως θα γλιτώσετε την πώληση του δανείου σας στα funds

Για να αποφύγει κάποιος την πώληση του δανείου του πρέπει να ρυθμίσει με κάποιον τρόπο τις οφειλές του μέσα σε 12 μήνες από τη στιγμή που θα λάβει τη σχετική ειδοποίηση. Όμως αυτή την πιθανότητα την χάνουν όσοι χαρακτηρίζονται "μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες".

Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις ως τις 31 Δεκεμβρίου για υπαγωγή στον "παλιό" νόμο Κατσέλη, ενώ έχουν δυνατότητα 47 ακόμα ημερών, προκειμένου να υποβάλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά στα Ειρηνοδικεία.

Όμως από την 01/01/2016 θα ισχύουν τα νέα αυστητρότερα κριτήρια προστασίας για την πρώτη κατοικία. Γιατί πλέον θα παρέχεται απόλυτη προστασία στο 25% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που θα πληρώνουν ελάχιστη μηνιαία δόση στο 5 με 10% του εισοδήματος τους, στην οποία θα έχει, όμως, συμμετοχή και το Δημόσιο.

Με τη νέα, ωστόσο, χρονιά έρχονται κι άλλες ανατροπές στη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, τα οποία συνολικά έχουν ξεπεράσει τα 107 δισ. ευρώ.

Αυτό που συμφωνήθηκε σε πρώτη φάση με τους δανειστές είναι να "ανοίξει" η αγορά στα funds, που μπορούν και τυπικά, πλέον, να αποκτούν όχι μόνο μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και στεγαστικά δεύτερης και εξοχικής κατοικίας.

Το νέο "παζάρι" έχει ορόσημο τη 15η Φεβρουαρίου, οπότε αίρεται το απαγορευτικό για την πώληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, καταναλωτικών δανείων και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πηγή: Ημερησία