ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – «Μπουρλότο» μετά τις διώξεις στελεχών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος


Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ 

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η είδηση άσκησης κακουργηματικών διώξεων σε όλους όσοι εμπλέκονται στις δανειοδοτήσεις της Τράπεζας Πειραιώς επί Μιχάλη Σάλλα. Πρόκειται για την υπόθεση που είχε αναδείξει το ereportaz αλλά και η εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» προκαλώντας τριγμούς στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

Οι κατηγορούμενοι οδηγούνται πλέον σε ανάκριση για το κακούργημα της απιστίας αλλά και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή.

Την ίδια στιγμή το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, έχει ήδη διαβιαστεί στην Βουλή.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αλλά και την αναφορά που είχε υποβληθεί στον Άρειο Πάγο η συγκεκριμένη δικογραφία «κοιμόταν» επί ενάμιση και πλέον χρόνο στα συρτάρια της εισαγγελίας Διαφθοράς.

Στις Αρχές του καλοκαιριού οι εισαγγελείς κάλεσαν συνολικά 40 άτομα ως υπόπτους. Ανάμεσά τους και τον πρώην μεγαλοτραπεζίτη. Άπαντες έλαβαν προθεσμία προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους στα τέλη Ιουλίου.

Ωστόσο ο δικονομικός χειρισμός της υπόθεσης προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης καθώς όπως υποστηρίζουν από την 1η Ιουλίου και κατόπιν των αλλαγών που έγιναν στου Κώδικες οι εισαγγελείς Διαφθοράς δεν είχαν αρμοδιότητα επί της συγκεκριμένης υπόθεσης η οποία θα έπρεπε να διαβιβαστεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο έμπειρος ποινικολόγος, Αθανάσιος Βαρλάμης είχε καταθέσει αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου χωρίς να λάβει κάποια απάντηση μέχρι σήμερα.

Αμέσως μετά την είδηση άσκησης διώξεων σε επικοινωνία του με το ereportaz o κ. Βαρλάμης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

» Οι δικηγόροι ομίλου εταιρειών που συνεργάσθηκε με την Τράπεζα Πειραιώς, Αθανασίος Βαρλάμης και Ηλίας Τσινταβήςδήλωσαν ότι εμμένουν στις ήδη υποβληθείσες ενστάσεις περί της μη τήρησης της νόμιμης διαδικασίας εκ μέρους της Εισαγγελίας Διαφθοράς ως προς την προκαταρκτική εξέταση η οποία, πράγματι, ουδέποτε διενεργήθηκε στα πλαίσια των διατάξεων και του παλαιού κώδικα ποινικής δικονομίας αλλά και του νέου κώδικα ποινικής δικονομίας που ισχύει από 1/7/2019. Συνεπώς, το ζήτημα της παραβιασθείσης νόμιμης διαδικασίας μετακυλίεται στους αρμοδίους κατά νόμο δικαστές που θα παραλάβουν μια άκυρη ποινική δίωξη. Άλλωστε, από τους ανωτέρω, ο συνήγορος Αθανάσιος Βαρλάμης έχει υποβάλλει σχετική καταγγελτική αναφορά από τέλη Ιουλιου 2019 ενώπιον του αρμοδίου Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου και Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Διαφθοράς καθώς της πρώην Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Μέχρι σήμερα ουδεμία απάντηση υπήρξε σχετικά με την αναφορά αυτή η οποία εκκρεμεί και είναι αναγκαίο να επιληφθεί αυτής ο νεοεκλεγείς Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Το κείμενο της συγκεκριμένης αναφοράς αυτούσιο είχε υποβληθεί και στους αρμοδίους εισαγγελείς διαφθοράς την 30/7/2019 προς γνώση τους και προς αποκατάσταση της νομιμότητος περί την δικονομική διαδικασία και αντ’αυτού οδηγηθήκαμε σήμερα στα τέλη του μηνός Αυγούστου σε μια άτακτη και μη νόμιμη στα πλαίσια της δικονομικής τάξεως δίωξη.»

Διαβάστε επίσης:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – Ποινική δίωξη για κακουργήματα σε 40 στελέχη της Πειραιώς