ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – Ποινική δίωξη για κακουργήματα σε 40 στελέχη της Πειραιώς


– Ανοίγει ο Φάκελος της Τράπεζας Πειραιώς με… ποινικές διώξεις

– Απίστευτα τα ευρήματα της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη

– Δείτε με ποια δικαιολογία προσπαθούν να αποφύγουν τα χειρότερα οι κατηγορούμενοι

Ποινική δίωξη για τα αδικήματα της απιστίας, ηθικής αυτουργίας σε αυτή και συνέργεια, καθώς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ασκήθηκε από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, σε βάρος πρώην (και κάποιων νυν) 20 στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς.

Η δίωξη πάντως ήδη προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, καθώς απ΄τη στιγμή  που κλήθηκαν ως ύποπτοι, κατήγγειλαν ότι είχε αφαιρεθεί με την ισχύ του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς η αρμοδιότητα να ελέγχουν τράπεζες (καθότι οι τράπεζες δεν ανήκουν στον στενό δημόσιο τομέα).

Στην ίδια καταγγελία επανέρχονται και σήμερα, ενώ εισαγγελικές πηγές σχολίαζαν σχετικά πως αυτές οι αρμοδιότητες που τους είχαν αφαιρεθεί επανήλθαν πλήρως στις 8 Αυγούστου και δημοσιεύθηκαν ήδη στο ΦΕΚ.

Υπό κατηγορία βρίσκονται τραπεζικά στελέχη της περιόδου 2015-2016

Η υπόθεση αφορά τη χορήγηση δανείων χωρίς -κατά την κατηγορία-  τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για τα συμφέροντα της τράπεζας αλλά και τη διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό την περίοδο κατά την οποία ίσχυαν μέτρα capital control στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά τα ποσά τα οποία χορηγήθηκαν σε δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις φέρονται να αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ ενώ στο εξωτερικό εκτιμάται ότι «φυγαδεύτηκαν» περίπου 127 εκατ. ευρώ.

Οι συνήγοροι κατηγορουμένων  καταγγέλλουν πάντως ως «ακραία δικονομική παραβίαση, την ασκηθείσα ποινική δίωξη εφόσον δεν έλαβε χώρα προκαταρκτική εξέταση, είχαν δε αφαιρεθεί τα δικαιώματα χειρισμού της υποθέσεως δικονομικά από 1ης Ιουλίου.

Εκτοτε παρανόμως κράτησαν τη δικογραφία οι αναρμόδιοι εισαγγελείς διαφθοράς, και άσκησαν δίωξη προπετώς χωρίς να λάβουν γνώση παντάπασι οι διωκόμενοι».